TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Гaцов за измените на законот за финансирање на општините: Ваквите решенија не ги стимулираат општините кои не се ...

Локално - 06.08.2022

Даночниот советник Павле Гацов е исклучително внимателен во однос на очекуваните придобивки од измените на Законот за финансирање на општините, особено од посакуваната цел за конечно фискално дисциплинирање на единиците на локална самоуправа.

Владата крои нова даночна реформа која ќе се применува од 1 јануари 2023 година

Канал5 - 05.08.2022

Министерството за финансии не открива какви им се точно плановите за промени во даночниот систем од 1 јануари следната година, но по вчерашната средба со претстваниците на стопанските комори, бизнисот го вклучува алармот.

Нови даноци од 1 јануари 2023: Ако има прогресивен данок, веројатно прагот ќе биде повисок

Слободен Печат - 05.08.2022

Според актуелната регулатива, со законски измени се ставија во мирување токму одредбите за прогресивно оданочување, но и други даночни промени. Од Владата стигна веста за официјалниот почеток на дебатата за даночната реформа.

Се „крчка” зголемување на даноците?

Телма - 04.08.2022

Финансии , УЈП и Царина ги седнаа на маса стопанствениците. Од денеска стартуваат со јавни дебати за тоа дали и какви даночни реформи ќе има. Од финансии информираат дека се дискутира за данокот на добивка, данокот на личен доход, ДДВ- то, акцизата, ...

ШТО ЌЕ ДОНЕСАТ ДАНОЧНИТЕ РЕФОРМИ? Целта е поефикасно да се прибираат приходите во буџетот

+инфо - 04.08.2022

Македонија има едно од најниските нивоа на учество на приходите од даноци и придонеси во БДП. Во периодот од 2008 до 2020 година присутен е значителен јаз помеѓу учеството на приходите од даноци и придонеси во БДП во ЕУ и кај нас.

Владата работи на поголеми даноци од следната година

Алфа - 04.08.2022

Поголеми и повеќе даноци за фирмите и граѓаните веќе од следната година. Владата сака на грбот на населението и бизнисот да го полни испразнетиот буџет. Министерството за финансии ги почна консултациите со Стопанските комори и надлежните институции ...

Бесими на јавна дебата со коморите – Даночна реформа за праведен, ефикасен, транспарентен и современ даночен систем

Опсервер - 04.08.2022

– Министерството за финансии пристапи кон редизајнирање на системот на оданочување во земјата. Процесот на сеопфатни даночни реформи е во насока на обезбедување праведен, ефикасен, транспарентен и современ даночен систем што ќе се темели на ...

Презентиран концептот за даночни реформи пред бизнис заедницата

MakPress - 04.08.2022

Во Министерството за финансии денеска започна јавната дебата за Предлог-концептот на даночни реформи. Пред бизнис заедницата, Предлог-концерт го презентирал министерот за финансии Фатмир Бесими заедно со директорките на Управата за јавни приходи и ...

Презентиран концептот за даночни реформи пред бизнис заедницата

24 Вести - 04.08.2022

Во Министерството за финансии денеска започна јавната дебата за Предлог-концептот на даночни реформи. Пред бизнис заедницата, Предлог-концерт го презентирал министерот за финансии Фатмир Бесими заедно со директорките на Управата за јавни приходи и ...

Презентиран концептот за даночни реформи пред бизнис заедницата

Опсервер - 04.08.2022

Во Министерството за финансии денеска започна јавната дебата за Предлог-концептот на даночни реформи. Пред бизнис заедницата, Предлог-концерт го презентирал министерот за финансии Фатмир Бесими заедно со директорките на Управата за јавни приходи и ...

И за буџетот и за граѓаните- презентиран концептот за даночни реформи пред бизнис заедницата

Независен - 04.08.2022

Во Министерството за финансии денеска започна јавната дебата за Предлог-концептот на даночни реформи. Пред бизнис заедницата, Предлог-концерт го презентирал министерот за финансии Фатмир Бесими заедно со директорките на Управата за јавни приходи и ...

Прогресивното оданочување се враќа во дебатата за даночна реформа

Слободен Печат - 04.08.2022

Вкупните даночни приходи и социјални придонеси учествуваа со 27,7 проценти во македонскиот БДП во 2008 година, а во 2020 нивното учество е 13,8 проценти Министерството за финансии информираше дека од денеска почна јавната дебата за концептот на ...

Презентиран концептот за даночни реформи пред бизнис заедницата

Вечер Прес - 04.08.2022

Во Министерството за финансии денеска започна јавната дебата за Предлог-концептот на даночни реформи. Пред бизнис заедницата, Предлог-концерт го презентирал министерот за финансии Фатмир Бесими заедно со директорките на Управата за јавни приходи и ...

Бесими: Даночна реформа за праведен, ефикасен, транспарентен и современ даночен систем

Банкарство.мк - 04.08.2022

Министерството за финансии пристапи кон редизајнирање на системот на оданочување во земјата. Процесот на сеопфатни даночни реформи е во насока на обезбедување праведен, ефикасен, транспарентен и современ даночен систем што ќе се темели на современи ...

ЌЕ СЕ УКИНАТ ДАНОЧНИТЕ ОСЛОБОДУВАЊА, ЌЕ СЕ РЕВИДИРААТ СТИМУЛАЦИИТЕ, ВО ИГРА И ПРОГРЕСИВЕН ДАНОК - Финансии почна ...

Фактор - 05.08.2022

Се крчка зголемување на даноците кое би стартувало од почетокот на идната година. Но, засега за оваа голема работа, како што е воведување на повисоки даночни стапки, е објавено само на веб страната на Министерството за финансии, од каде информираа ...

Граѓаните и фирмите повторно на удар: Владата крои нова даночна реформа за следната година

Lider - 05.08.2022

Поголеми и повеќе даноци за фирмите и граѓаните веќе од следната година. Владата сака на грбот на населението и бизнисот да го полни испразнетиот буџет. Министерството за финансии ги почна консултациите со Стопанските комори и надлежните институции ...