TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Какви се шансите на независните кандидати за градоначалници и листи за советници на локалните избори во Северна ...

Глас на Америка - 14.09.2021

Според, Арсовски, на локалните избори, независните листи односно третите партии можат да ги поматат сметките на двете поголеми партии само за советничките листи. Седмите по ред локални избори, кои треба да се одржат на 17 октомври, ќе бидат едни од ...

Повеќе мажи отколку жени, нема родова еднаквост меѓу кандидатите за градоначалници

ТВ21 - 14.09.2021

Застапеноста на жените на претстојните локални избори, особено кога станува збор за кандидатки за градоначалнички од албанските партии е многу мала. ДУИ ќе се трка со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници, а меѓу нив само Теута ...

Само осум отсто од кандидатите за градоначалници се жени

Фокус - 14.09.2021

Државната изборна комисија попладнево ги објави поднесените кандидатски листи за претстојните локални избори. Според статистиката, само 8,68 отсто од кандидатите за градоначалници се жени. Дури 91,32 отсто од кандидатите се мажи.

Тема на тв 24: Каде се очекува најжестока изборна битка, дали е можна победа во прв изборен круг?

24 Вести - 14.09.2021

Општинските изборни комисии на ДИК ги проверуваат и потврдува кандидатурите за вкупно 297 кандидати за градоначалници и 546 листи за советници кои ќе се вклучат во изборна трка во 80 општини и Град Скопје на локалните избори, закажани за 17 октомври.

ДУИ: Во шест општини носителки на советнички листи се жени

24 Вести - 14.09.2021

ДУИ на локалните избори ќе се натпреваруваат со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници. Во шест општини носители на листи се ...

Од анонимуси до министри, сите во локалната трка за градоначалничка фотелја

Локално - 14.09.2021

Долга е листата на кандидати за градоначалници за локалните избори кои треба да се одржат на 17 октомври. Битката за градоначалничките фотелји ќе ја бијат 297 кандидати предложени од коалиции, партии и од група избирачи.

ИНТЕГРА во Битола со советничка листа, во Прилеп и со кандидат за градоначалник

Тера - 14.09.2021

ИНТЕГРА на престојните избори ќе учествува во 30 општини, од кои со 27 свои листи и 3 пилот модели со поддршка, доминантно во општини со над 10.000 жители, рече на денешната прес конференција претседателот на партијата Д-р Љупчо Ристовски.

ДУИ: Во шест општини носителки се жени, ја зајакнуваме улогата на жената во општеството

Сител - 14.09.2021

Демократската Унија за Интеграција на локалните избори ќе се натпреварува со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници, истакна на прес конференцијата Арта Билали Зендели од ДУИ.

Само осум отсто од кандидатите за градоначалници се жени

Курир - 14.09.2021

Државната изборна комисија попладнево ги објави поднесените кандидатски листи за претстојните локални избори. Според статистиката, само 8,68 отсто од кандидатите за градоначалници се жени. Дури 91,32 отсто од кандидатите се мажи.

ДУИ ги промовира жените политичарки, се пофалија дека имаат во шест општини како носителки

Скопје1 - 14.09.2021

Демократската Унија за Интеграција на локалните избори ќе се натпреварува со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници, истакна на прес конференцијата Арта Билали Зендели од ДУИ.

ДУИ се пофали: од 35 советнички листи, во шест општини носителки се жени

МКД - 14.09.2021

Во општините Струга, Чаир, Шуто Оризари, Битола, Маврово и Куманово жени се носителки на листите на ДУИ за општинските совети, а на локалните избори партијата ќе се натпреварува со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници.

ДУИ: Во шест општини носителки се жени, ја зајакнуваме улогата на жената во општеството

Centar - 14.09.2021

Демократската Унија за Интеграција на локалните избори ќе се натпреварува со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници, истакна на прес конференцијата Арта Билали Зендели од ДУИ.

ДУИ ја зајакнува улогата на жената во општеството: Во шест општини носителки се жени

Локално - 14.09.2021

Арта Билали Зендели на денешната прес-конференција рече дека листите на ДУИ се содржани од докажани имиња од граѓанскиот сектор, претставници од младите, жени и успешни личности од различни области.

ДУИ: Во шест општини носителки се жени, ја зајакнуваме улогата на жената во општеството

Точка - 14.09.2021

Демократската унија за интеграција на локалните избори ќе се натпреварува со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници, истакна на прес-конференцијата Арта Билали-Зендели од ДУИ.

ДУИ: Во шест општини носителки се жени, ја зајакнуваме улогата на жената во општеството

MTM - 14.09.2021

Демократската унија за интеграција на локалните избори ќе се натпреварува со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници, истакна на прес-конференцијата Арта Билали-Зендели од ДУИ.

ДУИ се пофали дека во шест општини носителки на советнички листи се жени

Република - 14.09.2021

Демократската Унија за Интеграција на локалните избори ќе се натпреварува со 35 листи за советници и 19 кандидати за градоначалници, истакна на прес конференцијата Арта Билали Зендели од ДУИ.

На локалните избори се навестуваат интересни битки - кој против кого

Р.С.Европа - 14.09.2021

На 17 октомври ќе се одржат седмите локални избори од независноста на Македонија. Првите се одржани во 1996 година, а последните во 2017 година. Мандатот на градоначалниците и советниците во општините трае четири години.

Каде се очекува најсилната изборна битка?

24 Вести - 14.09.2021

Жешки локални избори на есен. 297 кандидати за градоначалници. Само за Скопје 12 кандидатури. 546 листи за советници. Рекорден број на независни кандидати за градоначалник и советници. Дали независните ќе ја поматат математиката направена во ...

12 кандидати за градоначалник на Скопје, вкупно 297 кандидати за 81 градоначалничко место

МКД - 13.09.2021

Заврши пријавувањето за градоначалници и советници за локалните избори закажани за 17 октомври. Само за градоначалничката функција за Скопје пријавени се 12 кандидати. За градоначалничките места во 80 македонски општини и за Град Скопје пријавени се ...

Пријавени 14 листи за советници во Битола

Н.Македонија - 13.09.2021

Во сенка на поднесените кандидатури за градоначалници помина поднесувањето на листите на кандидатите за состав на новиот Совет на Битола. До предвидениот рок за членови на новиот состав на Советот на Општина Битола, 11 септември, каде има место за ...

Четворица кандидати за градоначалник на Општина Кичево

Вечер Прес - 13.09.2021

До Општинската изборна комисија во предвидениот рок поднесени се осум листи за советници и четири кадидатури за градоначалник за Општина Кичево, за претстојните локални избори. – Во пропишаниот рок до ОИК доставени се четири кандидатури за ...