TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Извршена трансплантација на бубрег во Македонија по 25 години

Локално - 17.02.2014

За првпат по 25 години, во Македонија беше извршена кадаверична трансплантација на бубрег. При овој тип на трансплантација, донаторот е починат и неговиот здрав орган се пресадува во туѓо тело.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

МК News - 17.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

По 25 години двајца пациенти добија бубрег од починат донатор

МКД - 17.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија во Скопје вчера направена е кадаверична трансплантација - трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Кирилица - 17.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Денешен - 17.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

Бубрег од некрвен сродник со дозвола на Комисија

Дневник - 17.02.2014

Свекрва на снаа ќе може да ~ подари бубрег само ако тоа биде одобрено од посебна комисија. Овие членови, иако се во блиска роднинска врска и се од исто семејство, не се крвно поврзани, па оттаму не ...

Во Mакедонија изведена кадаверична трансплантација на бубрези

24 Вести - 16.02.2014

После 15 години во Mакедонија е изведена првата трансплантација на бубрези од мртов донор на двајца пациенти. Според новите протоколи надлежните не го откриваат идентитетот ниту полот на пациентите.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Алфа - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

После 25 години изведена трансплантација на бубрези од починат донор

Кајгана - 16.02.2014

На Клиниката за урологија денеска е извршена трансплантација на бубрези од починат донор. Последна ваква операција кај нас била изведена во 1989 година.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Утрински - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

Извршена кадаверична трансплантација на бубрези, по пауза од повеќе години

+инфо - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

А1 On - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Идивиди - 16.02.2014

/ На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

По 15 години изведена првата трансплантација на бубрези од мртов донор

Либертас - 16.02.2014

После 15 години во Mакедонија е изведена првата трансплантација на бубрези од мртов донор на двајца пациенти. Според новите протоколи надлежните не го откриваат идентитетот ниту полот на пациентите.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Телеграф - 16.02.2014

Тимот од околу 50 лекари и помошен персонал, ја направиле трансплантацијата, која траела од синоќа од еден часот по полноќ до утрово, до осум часот На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по ...

Прва кадаверична трансплантација на бубрег во Македонија после 15 години

Канал5 - 16.02.2014

Последната ваква интервенција во земјава е направена во 1989 година. Во петокот на полноќ направена првата е трансплантација по пауза од 15 години од мртов донор на двајца пациенти.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Република - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска е направена првата кадаверична трансплатација, а двајцата пациенти добиле бубрег од починат донор – посочи денеска министерот за здравство, Никола ...

Македонските лекари за прв пат трансплантираа бубрези од мртов донатор

Локално - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Press24 - 16.02.2014

Министерот за здравство, Никола Тодоров, денеска информираше дека на Универзитетската клиника за урологија ноќеска е направена првата кадаверична трансплатација, а двајцата пациенти добиле бубрег од ...

За прв пат по 25 години направена трансплантација на бубрези од починат донор

Нетпрес - 16.02.2014

По период од 25 години на Универзитетската клиника за урологија во земјава е направена трансплантација на бубрези кај двајца пациенти од починат донор.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донатор

Вечер Прес - 16.02.2014

Целата процедура беше спроведена во согласност со стандардите и постапките пропишани со "Евротрансплант" и очекувам дека пациентите приматели на двата бубрези ќе имаат повисок квалитет на живот, ...

Трансплантирани се два бубрега од починат донор

МРТ - 16.02.2014

Министерот за здравство Никола Тодоров и тимот лекари што работеле на трансплантацијата денеска му се заблагодарија на семејството на донорот, кое, како што рекоа, ја почуствува големината на тоа да ...

По 25 години, направена е првата кадаверична трансплантација

Курир - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

На Урологија направена првата кадаверична трансплантација

Сител - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

По 25 години изведена првата трансплантација на бубрези од починат донор

Макфакс - 16.02.2014

Првата трансплантација на бубрези од мртов донор на двајца пациенти, е извршена во недела на Клиниката за урологија, после 25 години од извршувањето на ваква операција во 1989 година.

Успешна кадаверична трансплантација на бубрег кај двајца пациенти

Lider - 16.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќеска по подолг период направена е првата кадаверична трансплатација. Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат донатор.

Двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Н.Македонија - 17.02.2014

На Универзитетската клиника за урологија ноќта во саботата спроти неделата, по подолг период, направена е првата кадаверична трансплантација Трансплантирани се бубрези кај двајца пациенти од починат ...