TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Чебрен не смее да падне во туѓи раце – ќе прокоцкаме ли милијарда евра?

Денар - 08.12.2023

Реализацијата на проектот за изградба на реверзибилната хидроцентрала Чебрен, која ќе има инсталирана моќност од најмалку 333 мегавати, е еден од најголемите и најзначајните енергетски проекти во земјава.

Јасна порака од инженерите: Чебрен не е за раздавање

Емитер - 08.12.2023

Вчера во просториите на Културно информативниот центар во Скопје, во Салонот 19:19, групата Инженери на Република Македонија организира и одржа јавна дебата на тема „Чебрен – македонски ресурс – не е за раздавање".

Ќе бидеме робови во сопствената држава ако странци ни ја управуваат струјата, велат експертите

Сител - 07.12.2023

Хидроцентралата Чебрен и водите во сливот на Црна Река мора да останат македонски, велат експертите. Тврдат дека ако се оствари планот со грчки Архиродон, струјата од ХЕЦ Тиквеш која оди до домаќинствата веќе нема да е евтина, туку ќе се продава на ...

АПЕЛ ОД ДОМАШНИТЕ ЕКСПЕРТИ ДО ВЛАДАТА: Не го продавајте Чебрен, не го подарувајте ХЕЦ Тиквеш, граѓаните ќе паднат во ...

Пари - 07.12.2023

Чебрен да го изградиме самите, а ХЕЦ Тиквеш да не ја даваме по ниту една цена, бидејќи, во спротивно, Македонија ќе изгуби премногу, а нејзините граѓани ќе западнат во децениско должничко ропство.

Експертите предупредуваат, а Владата не се откажува од ХЕЦ Чебрен да го продаде на грчка фирма

МКД - 07.12.2023

Професори и инженери веќе подолго време предупредуваат на штетните последици по македонската сувереност, енергетска независност, ако стратешкиот проект ХЕЦ Чебрен се продаде на која била странска држава.

Експерти: Ако Чебрен го градат странци, ќе изгубиме сопствено производство на струја, но и милиони евра

Телма - 07.12.2023

И покрај сите апели на дел од експертската јавност, хидроцентралата Чебрен да не се дава во рацете на странци, државата не се откажува од тоа. Договорот со грчкиот инвеститор ќе биде потпишан, тврди премиерот Ковачевски.

Инженерите бараат државата да ја гради „Чебрен“,владата се подготвува за потпишување на договор

Канал5 - 07.12.2023

И покрај обидите на експертите да ги премислат властите за давањето на Чебрен под концесија – Владата не се откажува. Договорот ќе се потпише согласно роковите и тендерската документација, вели премиерот Димитар Ковачевски.

Експерти: Сами да ја изградиме ХЕЦ „Чебрен“

Алфа - 07.12.2023

Македонскиот ресурс не е за распродавање – експертите по енергетика бараат Владата да го стопира процесот за потпишување на договорот за давање на Чебрен на грчки Архидерон. Според експеритите Макефонија со давање на домашното на странци ја губи во ...

Јавна дебата „Чебрен е наш ресурс и не е за раздавање“

Независен - 07.12.2023

Проектот за изградба на хидроцентралата Чебрен по пат на јавно – приватно партнерство е штетен и со него се нарушува електроенергетската независност на земјава, но и се дава на управување воден ресурс кој е веројатно најзначаен во овој век.

Јавна дебата на македонските инженери „ЧЕБРЕН Е МАКЕДОНСКИ РЕСУРС И НЕ Е ЗА РАЗДАВАЊЕ”

Опсервер - 06.12.2023

Утре со почеток во 12:00 часот во Салонот 19.19 на Културно-информативниот центар во Скопје, македонските инженери ќе одржат јавна дебата на тема: „ ЧЕБРЕН – МАКЕДОНСКИ РЕСУРС – НЕ Е ЗА РАЗДАВАЊЕ”. На дебатата воведни излагања ќе имаат: Проф.

Ковачевски ќе го потпише договорот со грчкиот инвеститор за изградба на “Чебрен“, експертите предупредуваат на ризици

24 Вести - 07.12.2023

И покрај сите апели на дел од експертската јавност, хидроцентралата Чебрен да не се дава во рацете на странци, државата не се откажува од тоа. Договорот со грчкиот инвеститор ќе биде потпишан, рече премиерот Ковачевски.

Ако Чебрен го градат странци, ќе изгубиме сопствено производство на струја, но и милиони евра

Денешен - 07.12.2023

И покрај сите апели на дел од експертската јавност, хидроцентралата Чебрен да не се дава во рацете на странци, државата не се откажува од тоа. Договорот со грчкиот инвеститор ќе биде потпишан, тврди премиерот Ковачевски.

Ако се даде Чебрен на Грците, ќе плаќаме пет пати поскапа струја

Денешен - 07.12.2023

Хидроцентралата Чебрен и водите во сливот на Црна Река мора да останат македонски, велат експертите. Тврдат дека ако се оствари планот со грчки Архиродон, струјата од ХЕЦ Тиквеш која оди до домаќинствата веќе нема да е евтина, туку ќе се продава на ...

Јавна дебата „Чебрен е наш ресурс и не е за раздавање“

MakPress - 08.12.2023

Проектот за изградба на хидроцентралата Чебрен по пат на јавно – приватно партнерство е штетен и со него се нарушува електроенергетската независност на земјава, но и се дава на управување воден ресурс кој е веројатно најзначаен во овој век.