TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

„Википедија“ бележи 20 години постоење: Бесплатна енциклопедија за цел свет

Слободен Печат - 15.01.2021

На 15 јануари 2001 година, американецот Џими Велс го лансираше она што денес е еден од најпосетуваните сајтови во светот. Идејата на Велс да развие бесплатен енциклопедиски проект исклучиво за некомерцијални цели, била речиси незамислива.

20 години Википедија: Седум нешта, кои вреди да се знаат

Deutsche Welle - 15.01.2021

Википедија слави роденден. Веќе 20 години луѓето во онлајн лексиконот пребаруваат информации кои пак се ставени на располагање од други луѓе. Џими Вејлс ни во сон не можел да замисли дека денес ќе постојат преку 50 милиони објави кога на 15 јануари ...

Википедија – диносаурусот на некомерцијалниот интернет, одбележува 20-годишнина

А1 On - 15.01.2021

Википедија, еден од последните „диносауруси“ на слободарското интернет-истражување и изразување, слави 20 години постоење, со неколку предизвици што мора да ги надмине. Седмата најпосетувана страница во светот, Википедија содржи повеќе од 55 милиони ...

„Википедија“ го слави 20. роденден – достапна е на над 300 јазици И се труди да задржи неутралност

Сакам да кажам - 15.01.2021

На 15 јануари 2001, двајца американски бизнисмени, Џими Велс и Лери Сангер, лансираа бесплатна онлајн енциклопедија. Ја нарекоа „Википедија“. И покрај почетните критики дека содржи неточности, таа со тек на време се здоби со огромна популарност.

„Википедија“ го слави 20-тиот роденден

Н.Македонија - 15.01.2021

Бизнисменот Џими Велс на 15 јануари 2001 година ја лансирал бесплатната онлајн енциклопедија која ја нарекол „Википедија“. И покрај почетните критики дека содржи неточни податоци, таа со тек на време се здоби со огромна популарност.

Википедија – диносаурусот на некомерцијалниот интернет, одбележува 20-годишнина

OhridNews - 15.01.2021

Википедија, еден од последните „диносауруси“ на слободарското интернет-истражување и изразување, слави 20 години постоење, со неколку предизвици што мора да ги надмине. Седмата најпосетувана страница во светот, Википедија содржи повеќе од 55 милиони ...

Википедија – диносаурусот на некомерцијалниот интернет, одбележува 20-годишнина

MakPress - 15.01.2021

Википедија, еден од последните „диносауруси“ на слободарското интернет-истражување и изразување, слави 20 години постоење, со неколку предизвици што мора да ги надмине. Седмата најпосетувана страница во светот, Википедија содржи повеќе од 55 милиони ...

Најголемата онлајн енциклопедија Wikipedia одбележува 20-годишнина

USB - 15.01.2021

Wikipedia, еден од последните „диносауруси“ на слободарското интернет-истражување и изразување, слави 20 години постоење, со неколку предизвици што мора да ги надмине. Седмата најпосетувана страница во светот, Википедија содржи повеќе од 55 милиони ...

„Википедија“ бележи 20 години постоење: Бесплатна енциклопедија за цел свет

Курир - 15.01.2021

На 15 јануари 2001 година, американецот Џими Велс го лансираше она што денес е еден од најпосетуваните сајтови во светот. Идејата на Велс да развие бесплатен енциклопедиски проект исклучиво за некомерцијални цели, била речиси незамислива.

„Википедија“ бележи 20 години постоење: Бесплатна енциклопедија за цел свет

Нетпрес - 15.01.2021

На 15 јануари 2001 година, американецот Џими Велс го лансираше она што денес е еден од најпосетуваните сајтови во светот. Идејата на Велс да развие бесплатен енциклопедиски проект исклучиво за некомерцијални цели, била речиси незамислива.