TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Една десеттина од лековите во сиромашните земји се фалсификат

Deutsche Welle - 13.01.2018

Според Светската здравствена организација, еден од десет лекови во земји со ниски и средни примања е фалсификат! Во Африка има креативни предлози за решавање на проблемот. Од декември 2014 до август 2015 година во областа Итури во Демократска ...

Направивме итна набавка за да не останат шеќерашите без инсулин, вели министерот Филипче

Сакам да кажам - 12.01.2018

Болните од дијабетес го користат и инсулинот што Министерството за здравство го доби како донација од еден од производителите и инсулинот на кој Агенцијата за лекови скоро цел месец му го проверуваше квалитетот, вели министерот за здравство Венко ...

ВИДЕО: Исповед на пациенти кои примале фалсификуван лек во 24 Анализа

Либертас - 12.01.2018

40 проценти од лековите од паралелен увоз се фалсификувани. Како претходната власт правела бизнис со здравјето на граѓаните? Дали законските измени ќе донесат безбедни лекови за граѓаните? Исповед на пациенти кои примале фалсификуван лек.

Еден фалсификуван лек и над сто пријави за несакани ефекти

Телма - 11.01.2018

Еден фалсификуван лек и над 100 пријави за несакани реакции од различна терапија. Агенцијата за лекови поднела пријава до обвинитлството, откако и лабораториски потврдила дека фалсификувани се 28 кутии од еден ист лек, чие име и денеска не сакаа да ...

Претходната власт си донела закон со кој внесувале смртоносни лекови

Нова ТВ - 12.01.2018

Големите странски компании се сомневаат дека 40 проценти од нивните лекови кои влегуваат преку паралелен увоз се фалсификувани. Кој и зошто дозволил да влегуваат сомнителни лекови во државата.

Агенција за лекови: Откриен е еден болнички лек, кој е фалсификуван, но не стигна до пациентите

24 Вести - 11.01.2018

Еден фалсификуван болнички лек во повеќе пакувања бил увезен во Македонија, потврдуваат од Агенцијата за лекови, но убедуваат дека лекот не стигнал до пациентите. Сепак за кој лек станува збор, во колкава количина и каде бил откриен, директорот на ...

Агенцијата за лекови открилa фалсификуван лек во повеќе пакувања

24 Вести - 11.01.2018

Агенцијата за лекови открилa фалсификуван лек во повеќе пакувања, информира директорот на Агенцијата за лекови и медицински средства, Роберт Бекироски. Со измените на Законот за лекови и медицински средства, кои веќе се во собраниска процедура, се ...

Агенцијата за лекови не кажува кој инсулин Е во промет

Сакам да кажам - 11.01.2018

Агенцијата за лекови и медицински помагала не кажува кој инсулин во моментов го користат дијабетичарите во земјава. Новиот директор на Агенцијата Роберт Бекировски вели одговорот да го бараме во Министерството за здравство.

Агенцијата за лекови открила еден фалсификуван лек во повеќе пакувања

+инфо - 11.01.2018

Бекировски не откри за кој лек станува збор и образложи дека тоа е во интерес на постапката... Со измените на Законот за лекови и медицински средства, кои веќе се во собраниска процедура, се воведуваат мерки со кои се обезбедува поголема сигурност ...

Агенцијата за лекови не соопштува кој е фалсификуваниот лек од паралелниот увоз

Сител - 11.01.2018

Над 100 граѓани минатата година пријавиле несакани реакции од лекови. Директорот на Агенцијата не откри за каква терапија станува збор, само спомена дека се работи за разновидни лекови од повеќе производители и дека немало сериозни компликации по ...

Истрагата за фалсификуваниот лек трае неколку месеци, одговорност сѐ уште нема

МРТ - 11.01.2018

Неколку месеци трае постапката во Јавното обвинителство за 28-те пакувања од еден фалсификуван лек кој го откри Агенцијата за лекови. Од Агенцијата информираа дека во наредниот период ќе се менува Законот за паралелен увоз на лекови и на тој начин ...

Во Агенцијата за лекови се пријавени 100 несакани ефекти од неколку лекови

Канал5 - 11.01.2018

За две месеци во агенцијата за лекови се пријавени 100 несакани ефекти од неколку лекови. Засега од агенцијата не потврдија за кои лекови станува збор, бидејќи биле цел на истрага . Во обвинителството се уште стои предметот за фалсификувани лекови ...

Откриен фалсификуван лек во повеќе пакувања, поднесена пријава до Обвинителството

МРТ - 11.01.2018

Освен дека лекот не бил пуштен во продажба, од Агенцијата за лекови не откриваат за кој лек станува збор. Неколку месеци трае постапката во Јавното обвинителство за 28-те пакувања од еден фалсификуван лек кој го откри Агенцијата за лекови.

Агенцијата за лекови открила еден фалсификуван лек во повеќе пакувања

Точка - 11.01.2018

Инспекциите на Агенцијата за лекови откриле еден фалсификуван лек во повеќе пакувања, информира директорот на Агенцијата за лекови и медицински средства, Роберт Бекироски. Тој најави дека со законските измени кои се собраниска процедура ќе се ...

Построги мерки за поголема сигурност на квалитетот на лековите

Телевизија Нова - 11.01.2018

Веледрогериите кои во иднина ќе увезуваат лекови при т.н. паралелен увоз мора да обезбедат оригинален сертификат за квалитет на тие лекови соопшти првиот човек на агенцијата за лекови и медицински средства Роберт Бекировски.

Агенцијата за лекови открила фалсификуван лек кој не бил пуштен во употреба

Мета - 11.01.2018

Инспекциските служби на Агенцијата за лекови откриле еден фалсификуван лек во повеќе пакувања, кој не бил пуштен во употреба информираше денеска директорот на оваа институција, Роберт Бекироски.

Агенција за лекови: Откриен е еден болнички лек, кој е фалсификуван, но не стигна до пациентите

Скопје24 - 11.01.2018

Еден фалсификуван болнички лек во повеќе пакувања бил увезен во Македонија, потврдуваат од Агенцијата за лекови, но убедуваат дека лекот не стигнал до пациентите. Сепак за кој лек станува збор, во колкава количина и каде бил откриен, директорот на ...

Бекироски: Агенцијата за лекови открила еден фалсификуван лек

Република - 11.01.2018

Со измените на Законот за лекови и медицински средства, кои веќе се во собраниска процедура, се воведуваат мерки со кои се обезбедува поголема сигурност во квалитетот на лековите што се увезуваат и нивната поголема безбедност.

(ВИДЕО) Агенцијата за лекови открила еден фалсификуван лек во повеќе пакувања

Скопје24 - 11.01.2018

Инспекциите на Агенцијата за лекови откриле еден фалсификуван лек во повеќе пакувања, информира директорот на Агенцијата за лекови и медицински средства, Роберт Бекироски. Тој најави дека со законските измени кои се во собраниска процедура ќе се ...

Агенцијата за лекови открила фалсификуван лек кој не бил пуштен во употреба

Локално - 11.01.2018

Инспекциските служби на Агенцијата за лекови откриле еден фалсификуван лек во повеќе пакувања, кој не бил пуштен во употреба информираше денеска директорот на оваа институција, Роберт Бекироски.

Агенција за лекови: Откриен е еден болнички лек, кој е фалсификуван, но не стигна до пациентите

10без10 - 12.01.2018

Еден фалсификуван болнички лек во повеќе пакувања бил увезен во Македонија, потврдуваат од Агенцијата за лекови, но убедуваат дека лекот не стигнал до пациентите. Сепак за кој лек станува збор, во колкава количина и каде бил откриен, директорот на ...

Агенцијата за лекови открила еден фалсификуван лек во повеќе пакувања

Либертас - 11.01.2018

Со измените на Законот за лекови и медицински средства, кои веќе се во собраниска процедура, се воведуваат мерки со кои се обезбедува поголема сигурност во квалитетот на лековите што се увезуваат и нивната поголема безбедност.

Агенцијата за лекови открила еден фалсификуван лек во повеќе пакувања

Денар - 11.01.2018

Инспекциите на Агенцијата за лекови откриле еден фалсификуван лек во повеќе пакувања, информира директорот на Агенцијата за лекови и медицински средства, Роберт Бекироски. Тој најави дека со законските измени кои се во собраниска процедура ќе се ...

Откриен фалсификуван лек што не бил пуштен во употреба

Слободен Печат - 11.01.2018

Инспекциските служби на Агенцијата за лекови откриле еден фалсификуван лек во повеќе пакувања, кој не бил пуштен во употреба информираше денеска директорот на оваа институција, Роберт Бекироски.

Бекироски: Се воведуваат мерки за поголема сигурност во квалитетот на лековите...

Н.Македонија - 11.01.2018

Бекироски: Се воведуваат мерки за поголема сигурност во квалитетот на лековите Со измените на Законот за лекови и медицински средства, кои веќе се во собраниска процедура, се воведуваат мерки со кои се обезбедува поголема сигурност во квалитетот на ...

Беќировски: Законските измени гарантираат безбедни лекови

Нова ТВ - 11.01.2018

За да се спречи можниот влез на фалсификувани лекови, за сигурни безбедни лекови добавувачите на лекови ќе мора да обезбедат сертификат за квалитет директно од производителот, сетрификат од акредитирана и референтна лабораторија и сда достават доказ ...

Бекироски: Се воведуваат мерки за поголема сигурност во квалитетот на лековите

ТВ21 - 11.01.2018

Со измените на Законот за лекови и медицински средства, кои веќе се во собраниска процедура, се воведуваат мерки со кои се обезбедува поголема сигурност во квалитетот на лековите што се увезуваат и нивната поголема безбедност.

Откриен фалсификуван лек во повеќе пакувања

Канал 77 - 11.01.2018

Измените на Законот за лекови и медицински средства веќе се во собраниска процедура и со нив се воведуваат мерки со кои се обезбедува поголема сигурност во квалитетот на лековите што се увезуваат и нивната поголема безбедност – истакна денеска на ...