TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денес се слави Светиот апостол Филип, денот познат и како божиќни поклади

Црнобело - 27.11.2023

Денес се слави Свети апостол Филип. Именден слават сите што го носат неговото име, а воедно овој ден е познат и како „божиќни или филипови поклади“ – денот пред да започнат 40-дневните божиќни пости.

ДОКОЛКУ ГО НАПРАВИТЕ ОВА, ЌЕ ГИ ИЗБЕГНЕТЕ ЛОШИТЕ ДУХОВИ! Го распнаа на дрво, го славиме големиот светител Апостол ...

Вести плус - 27.11.2023

Овој празник е значаен и затоа што на овој ден празниците се одржуваат пред Божиќниот пост, поради што понекогаш се нарекува и Филипови. Српската православна црква и верниците денеска ја слават славата на Светиот апостол Филип, празник во народот ...

Денеска се празнува Светиот апостол Филип

Екран - 27.11.2023

Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва на повикот на Господ Исус и тргна по Него (Јован 1, 43). После слегувањето на Светиот Дух Филип ревносно го проповедаше ...

Се празнува Свети апостол Филип, можел да ја смири змијата и да го врати видот на луѓето

4NEWS - 27.11.2023

На денешен ден православните верници го празнуваат светиот апостол Филип, еден од дванаесетте апостоли и светец кој можел да ја смири змијата и да го врати видот на луѓето. Празникот на Светиот апостол Филип е познат и по покладите пред Божиќниот ...

Денеска го празнуваме светиот апостол Филип и овие светители

Centar - 27.11.2023

Житие: Светиот апостол Филип Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва на повикот на Господ Исус и тргна по Него (Јован 1, 43).

ДЕНЕС СЕ БОЖИЌНИ ПОКЛАДИ: Се верува дека овие обичаи ТРЕБА да ги почитува секој верник

Centar - 27.11.2023

Утре започнува Големиот Божиќен Пост кој ќе трае до Божиќ МПЦ и нејзините верници денеска го слават празникот посветен на Светиот апостол Филип, како и Божиќниот празник – последниот ден кога годинава е дозволено да се јаде месо и бел марс.

Денеска се празнува Светиот апостол Филип

Слободен Печат - 27.11.2023

Еден од дванаесетте апостоли. Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва на повикот на Господ Исус и тргна по Него (Јован 1, 43).

Денеска е Светиот апостол Филип

Курир - 27.11.2023

Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва на повикот на Господ Исус и тргна по Него (Јован 1, 43). После слегувањето на Светиот Дух Филип ревносно го проповедаше ...

Денеска се празнува Светиот апостол Филип - честит именден Филиповци

Скопје инфо - 27.11.2023

Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва на повикот на Господ Исус и тргна по Него (Јован 1, 43). После слегувањето на Светиот Дух Филип ревносно го проповедаше ...

Денеска е Светиот апостол Филип

Пулс24 - 27.11.2023

Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва на повикот на Господ Исус и тргна по Него (Јован 1, 43). После слегувањето на Светиот Дух Филип ревносно го проповедаше ...

Ден за простување и веселба – Кои се обичаите на Божиќни поклади за спас од злото

ММС - 27.11.2023

Православната црква и верниците денеска ја слават славата на Светиот апостол Филип, празник во народот познат како Божиќни поклади. Овој празник е значаен и затоа што на овој ден се поклади пред Божиќниот пост, поради што понекогаш се нарекува и ...

Денеска е Светиот апостол Филип

OhridNews - 27.11.2023

Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва на повикот на Господ Исус и тргна по Него (Јован 1, 43). После слегувањето на Светиот Дух Филип ревносно го проповедаше ...

Се празнува Свети апостол Филип: Една работа денеска треба да ја направите

Мастило - 27.11.2023

На денешен ден православните верници го празнуваат светиот апостол Филип, еден од дванаесетте апостоли и светец кој можел да ја смири змијата и да го врати видот на луѓето. Празникот на Светиот апостол Филип е познат и по покладите пред Божиќниот ...

Денес се Божиќни поклади: Овие обичаи треба да ги испочитува секој верник

Мастило - 27.11.2023

Православната црква и верниците денеска ја слават славата на Светиот апостол Филип, празник во народот познат како Божиќни поклади. Овој празник е значаен и затоа што на овој ден се поклади пред Божиќниот пост, поради што понекогаш се нарекува и ...