TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Човечките карактеристики во голем процент се генетски наследени: За овие карактеристики најголема улога имаат гените ...

Точка - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека се одредени со комбинација на неколку гени од двата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во вашиот генетски код што може да влијаат на висината.

Децата некои особини и одлики наследуваат главно од мајката

Курир - 17.05.2024

Иако повеќето наследени гени се пренесуваат од двајцата родители, некои особини се типично и директно поврзани со мајката. Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители.

Овие особини ги наследувате исклучиво од вашата мајка – тие се клучни за вашиот живот

Во Центар - 17.05.2024

На пример, во генетскиот код има најмалку 700 секвенци кои можат да влијаат на висината. Слично на тоа, вашата кожа, боја на коса и боја на очите се засноваат на мешавина на гени – што објаснува зошто нашите очи доаѓаат во толку широк спектар на бои.

Кои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Н.Македонија - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Нова ТВ - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Канал5 - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...

Кои особини децата ги наследуваат од мајката? Новото истражување го даде одговорот

ММС - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Бриф - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...

Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Пулс24 - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...

Овие особини ги наследувате исклучиво од вашата мајка – тие се клучни за вашиот живот

Пулс24 - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека се одредени со комбинација на неколку гени од двата родители.На пример, во генетскиот код има најмалку 700 секвенци кои можат да влијаат на висината.

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

365 - 17.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

MakPress - 18.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Либертас - 18.05.2024

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со комбинација на неколку гени од двајцата родители. На пример, има најмалку 700 секвенци во генетски код на една личност коишто може да влијаат на висината, кожа, бојата на ...