TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Нема да има отстрел на мечки во Мавровско, проблемот ќе се решава со чистење на депониите, заплашување и одвраќање

Радио МОФ - 04.10.2023

По реакциите на локалните жители за зголеменото присуство на мечки во населените места на Општина Маврово и Ростуше, од Владата по вчерашната седница соопштија дека ќе бидат преземени повеќе мерки со кои треба да се превенира проблемот.

Успивање и дислоцирање, наместо отстрел на мавровските мечки, Владата донесе мерки за заштита

360 степени

Широк фронт за заштита на кафеавата мечка: мерки за опстанок, а не за отстрел

Deutsche Welle

Шефовите на сите безбедносни и разузнавачки агенции на состанок за проблемот со мечките во Маврово-Ростуше

Сител

Широк фронт за заштита на кафеавата мечка

Либертас

ВЛАДА: Нема отстрел на мечки во НП Маврово, проблемот ќе се решава со заплашување и со чистење на ѓубриштата на кои наоѓаат храна

Денешен

Нема отстрел на мечките во Маврово, ќе се користат превентивни мерки

Нетпрес

Владата побара да се исчисти ѓубрето во Маврово, нема да има отстрел на мечки

Мета - 03.10.2023

Владата на денешната седница ги задолжи Општината Маврово и Ростуше и Јавната установа Национален парк Маврово да ги отстранат сите помали и поголеми ѓубришта во близина или во населените места, коишто претставуваат извор на привлекување на мечката.

Владата донесе одлука да се отстрани ѓубрето од Маврово и Ростуше за да не доаѓаат мечки

4NEWS

Превентивни мерки по зголемено присуство на мечки во Маврово и Ростуше

Локално

Превентивни мерки по известувањето за зголемено присуство на мечки во Маврово и Ростуше

Република

Нема да има отстрел на мечките, ќе се дохрануваат и ќе се дислоцираат

Независен

Први мерки на владата во „битката“ со мавровските мечки

Телма

Редовно чистење на ѓубрето, посебни хранилишта и електричен напон, мерки против мечките кои влегуваат во селата во Маврово-Ростуше

Курир

Нетпрес Макфакс Опсервер Press24 Кајгана Точка Lider Рацин

Ќе се чистат ѓубриштата за да не се симнуваат мечките по храна во Маврово-Ростуше, реши Владата

МКД - 03.10.2023

По поплаките на жителите од Општина Маврово-Ростуше дека од мечките кои се симнуваат во селата и влегуваат во нивните дворови им е загрозена безбедноста, Владата денеска го разгледала барањето за прогласување кризна состојба и за преземање на итни ...

МЕЧКИТЕ НЕМА ДА СЕ УБИВААТ Владата одлучи да се дохрануваат

+инфо

Мечките во Мавровско нема да се убиваат, ќе ги дохрануваат

Фокус

Мечките во Мавровско нема да се убиваат, ќе ги дохрануваат

Либертас

Мавровските мечки нема да се убиваат, ќе се дохрануваат или успиваат и дислоцираат

Слободен Печат - 03.10.2023

На денешната седница Владата донесе одлуки насоки и препораки во однос на проблемот со мечките кои се појавија во населени делови во Западна Македонија. Предвидена е контрола на сите придружни објекти во коишто се чува храна, коишто може да бидат ...