TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денеска се празнува Светиот маченик Јустин Философ

Слободен Печат - 14.06.2024

Роден од родители грци во самарјанскиот град Сихем, подоцна наречен Наблус, во 105 година после Христа. Усрдно ја бараше мудроста кај философите, најпрво кај стоиците, потоа кај перипатетичарите, па кај питагорејците и најпосле кај платоничарите.

Се празнува Св. Јустин

Курир - 14.06.2024

Денеска е Св. Јустин, философ и маченик. Свети Јустин се роди некаде во почетокот на вториот век по Христа, во градот Сихем, подоцна Наблуз, во денешен Израел. По потекло најверојатно беше грк.

Денеска се празнува Преподобен Јустин Ќелиски

Екран - 14.06.2024

Преподобен Јустин Ќелиски Благоје Поповиќ, подоцна отец Јустин, е роден во Врање на 7 април (25 март по стар календар) 1894 година, од родителите Спиридон и Анастасија, чии предци водат потекло од македонското Свети Николе.

Го празнуваме Светиот маченик Јустин Философ

4NEWS - 14.06.2024

Роден од родители грци во самарјанскиот град Сихем, подоцна наречен Наблус, во 105 година после Христа. Усрдно ја бараше мудроста кај философите, најпрво кај стоиците, потоа кај перипатетичарите, па кај питагорејците и најпосле кај платоничарите.

Преподобен Јустин Ќелиски

Денешен - 15.06.2024

Благоје Поповиќ, подоцна отец Јустин, е роден во Врање на 7 април (25 март по стар календар) 1894 година, од родителите Спиридон и Анастасија, чии предци водат потекло од македонското Свети Николе.