TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Владата ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост

А1 On - 13.03.2018

На предлог на МТСП, Владата на Република Македонија на денешната седница ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година. Оваа услуга се воведува првпат во Македонија и е целосно финансирана од Буџетот.

Ќе се зголемува инклузивноста на изборниот процес за лицата со попреченост

А1 On - 13.03.2018

Зголемување на поддршката на граѓаните со попреченост во изборниот процес, остварување на нивните гласачки права, унапредување на работата на изборната администрација во создавање на услови за унапредување на инклузивноста на овие гласачи и успешно ...

Инклузива и ДИК со заеднички придонес за гласачките права на лицата со попреченост

CivilMedia - 13.03.2018

Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Државната изборна комисија, потпишаа Меморандум за соработка. Меморандумот е изготвен во согласност со европското законодавство, Конвенцијата на Обединетите Нации за правата на ...

Меморандум за соработка меѓу ДИК и Инклузива

CivilMedia - 13.03.2018

Државната изборна комисија и Здружението за промоција и развој на инклузивно општество Инклузива денеска ќе потпишат Меморандум за соработка во согласност со европското законодавство, Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост, домашната ...

УСАИД: 25 години вистинско пријателство - Континуирана посветеност за инклузија на лицата со попреченост

Црнобело - 12.03.2018

УСАИД во партнерство со македонските граѓани, институции, здруженија и организации, во изминатите 25 години посветено работи за подобрување на квалитетот на живот во земјата преку различни проекти, допирајќи до речиси сите сегменти од општественото ...

МТСП: Владата за прв пат усвои Програма за персонална асистенција

Канал5 - 13.03.2018

На предлог на МТСП, Владата на Република Македонија на денешната седница ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година. Оваа услуга се воведува првпат во Македонија и е целосно финансирана од Буџетот, ...

Зголемена поддршка и инклузивност на изборниот процес за лицата со попреченост

Press24 - 13.03.2018

Државната изборна комисија и Здружението за промоција и развој на инклузивно општество ИНКЛУЗИВА денеска потпишаа Меморандум за соработка кој има за цел да се зголеми поддршката на граѓаните со попреченост во изборниот процес, остварување на нивните ...

ДИК за поголемо учество на лицата со попреченост во изборниот процес

Нова ТВ - 13.03.2018

Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Државната изборна комисија, потпишаа Меморандум за соработка. „Во пресрет на локалните избори 2017, повторно направивме мало истражување, во соработка со ЦИВИЛ.

Меморандум за соработка меѓу ДИК и Инклузива

Сител - 13.03.2018

Државната изборна комисија, во согласност со европското законодавство, Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост, домашната регулатива и интерните акти, денеска ќе склучи Меморандум за соработка со Здружението за промоција и развој на ...

УСАИД - 25 години вистинско пријателство: Континуирана посветеност за инклузија на лицата со попреченост

Точка - 12.03.2018

УСАИД во партнерство со македонските граѓани, институции, здруженија и организации, во изминатите 25 години посветено работи за подобрување на квалитетот на живот во земјата преку различни проекти, допирајќи до речиси сите сегменти од општественото ...

Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост во секојдневните активности

Мета - 13.03.2018

На предлог на Министерството за труд и социјална политика, Владата на денешната седница ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година, информираат од МТСП.

Ќе се зголемува инклузивноста на изборниот процес за лицата со попреченост

Сител - 13.03.2018

Зголемување на поддршката на граѓаните со попреченост во изборниот процес, остварување на нивните гласачки права, унапредување на работата на изборната администрација во создавање на услови за унапредување на инклузивноста на овие гласачи и успешно ...

Континуирана посветеност за инклузија на лицата со попреченост

Фактор - 12.03.2018

УСАИД во партнерство со македонските граѓани, институции, здруженија и организации, во изминатите 25 години посветено работи за подобрување на квалитетот на живот во земјата преку различни проекти, допирајќи до речиси сите сегменти од општественото ...

МТСП: Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

+инфо - 13.03.2018

Ќе се обезбеди персонална асистенција за 100 лица на возраст од 18 до 64 години, кои имаат потешка или најтешка физичка попреченост или лица со целосно оштетен вид. На предлог на Министерството за труд и социјална политика, Владата денеска ја усвои ...

ДИК и „Инклузива“ ќе соработуваат за успешни инклузивни избори

Радио МОФ - 13.03.2018

Зголемување на поддршката на граѓаните со попреченост во изборниот процес, остварување на нивните гласачки права, унапредување на работата на изборната администрација и успешно спроведување на инклузивни избори се приоритетите на Меморандумот за ...

УСАИД: 25 години вистинско пријателство: Континуирана посветеност за инклузија на лицата со попреченост

Бизнис Вести - 12.03.2018

УСАИД во партнерство со македонските граѓани, институции, здруженија и организации, во изминатите 25 години посветено работи за подобрување на квалитетот на живот во земјата преку различни проекти, допирајќи до речиси сите сегменти од општественото ...

Персонални асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Локално - 13.03.2018

Персонални асистенти ќе добијат 100 лица на возраст од 18 до 64 години, кои имаат потешка или најтешка физичка попреченост или лица со целосно оштетен вид. Асистентите ќе им помагаат при извршувањето на секојдневните лични и домашни активности, при ...

ДИК и „Инклузива“ ќе соработуваат за успешни инклузивни избори

iPortal - 13.03.2018

Зголемување на поддршката на граѓаните со попреченост во изборниот процес, остварување на нивните гласачки права, унапредување на работата на изборната администрација и успешно спроведување на инклузивни избори се приоритетите на Меморандумот за ...

УСАИД: 25 години вистинско пријателство

Денар - 12.03.2018

Континуирана посветеност за инклузија на лицата со попреченост УСАИД во партнерство со македонските граѓани, институции, здруженија и организации, во изминатите 25 години посветено работи за подобрување на квалитетот на живот во земјата преку ...

Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Макфакс - 13.03.2018

На предлог на Министерството за труд и социјална политика (МТСП), Владата на Република Македонија ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година. Оваа услуга се воведува првпат во Македонија и е целосно ...

УСАИД со континуирана посветеност за инклузија на лицата со попреченост

Бизнис Инфо - 12.03.2018

УСАИД во партнерство со македонските граѓани, институции, здруженија и организации, во изминатите 25 години посветено работи за подобрување на квалитетот на живот во земјата преку различни проекти, допирајќи до речиси сите сегменти од општественото ...

Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Вечер - 13.03.2018

На предлог на Министерството за труд и социјална политика (МТСП), Владата на Република Македонија ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година. Оваа услуга се воведува првпат во Македонија и е целосно ...

За четири години со поддршка на УСАИД се вработиле 115 лица со попреченост

Мета - 12.03.2018

Повеќе од 115 лица со попреченост се вработиле во периодот од 2012 до 2016 година како резултат на соработката на агенцијата на САД за меѓународна помош (УСАИД) со над 360 компании од приватниот сектор, со 40 организации кои работат во областа на ...

Aсистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост...

Н.Македонија - 13.03.2018

Aсистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост Персонални асистенти ќе добијат 100 лица на возраст од 18 до 64 години, кои имаат потешка или најтешка физичка попреченост или лица со целосно оштетен вид.

УСАИД: 25 години вистинско пријателство

Скопје инфо - 12.03.2018

Континуирана посветеност за инклузија на лицата со попреченост УСАИД во партнерство со македонските граѓани, институции, здруженија и организации, во изминатите 25 години посветено работи за подобрување на квалитетот на живот во земјата преку ...

Персонални асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Press24 - 13.03.2018

Персонални асистенти ќе добијат 100 лица на возраст од 18 до 64 години, кои имаат потешка или најтешка физичка попреченост или лица со целосно оштетен вид. Асистентите ќе им помагаат при извршувањето на секојдневните лични и домашни активности, при ...

УСАИД, 25 години вистинско пријателство: Континуирана посветеност за инклузија на лицата со попреченост

еМагазин - 12.03.2018

УСАИД во партнерство со македонските граѓани, институции, здруженија и организации, во изминатите 25 години посветено работи за подобрување на квалитетот на живот во земјата преку различни проекти, допирајќи до речиси сите сегменти од општественото ...

МТСП: Владата за прв пат усвои Програма за персонална асистенција. Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со ...

Бизнис Вести - 13.03.2018

На предлог на МТСП, Владата на Република Македонија на денешната седница ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година. Оваа услуга се воведува првпат во Македонија и е целосно финансирана од Буџетот.

За четири години со поддршка на УСАИД се вработиле 115 лица со попреченост

Либертас - 12.03.2018

Повеќе од 115 лица со попреченост се вработиле во периодот од 2012 до 2016 година како резултат на соработката на агенцијата на САД за меѓународна помош (УСАИД) со над 360 компании од приватниот сектор, со 40 организации кои работат во областа на ...

За четири години со поддршка на УСАИД се вработиле 115 лица со попреченост

Радио МОФ - 12.03.2018

За четири години, од 2012 година до 2016 година, преку проекти на УСАИД се вработени повеќе од 115 лица со попреченост, а 12 отвориле сопствен бизнис. Истовремено над 70 лица реализирале практична работа во различни компании, јавни институции и ...

МТСП: Владата за првпат усвои Програма за персонална асистенција на лица со посебни потреби

Слободен Печат - 13.03.2018

На предлог на МТСП, Владата на Република Македонија на денешната седница ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година. Оваа услуга се воведува првпат во Македонија и е целосно финансирана од Буџетот.

Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Денар - 13.03.2018

На предлог на Министерството за труд и социјална политика (МТСП), Владата на Република Македонија ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година. Оваа услуга се воведува првпат во Македонија и е целосно ...

Mинистерство за труд и социјала: Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Бриф - 13.03.2018

Персонални асистенти ќе добијат 100 лица на возраст од 18 до 64 години, кои имаат потешка или најтешка физичка попреченост или лица со целосно оштетен вид. Асистентите ќе им помагаат при извршувањето на секојдневните лични и домашни активности, при ...

Персонални асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Сител - 13.03.2018

Персонални асистенти ќе добијат 100 лица на возраст од 18 до 64 години, кои имаат потешка или најтешка физичка попреченост или лица со целосно оштетен вид. Асистентите ќе им помагаат при извршувањето на секојдневните лични и домашни активности, при ...

Персонални асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Либертас - 13.03.2018

Персонални асистенти ќе добијат 100 лица на возраст од 18 до 64 години, кои имаат потешка или најтешка физичка попреченост или лица со целосно оштетен вид. Асистентите ќе им помагаат при извршувањето на секојдневните лични и домашни активности, при ...

Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

МКД - 13.03.2018

На предлог на Министерството за труд и социјална политика, Владата на Република Македонија на денешната седница ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година, услуга која што се воведува првпат во Македонија и е ...

Персонални асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост

Скопје инфо - 14.03.2018

Персонални асистенти ќе добијат 100 лица на возраст од 18 до 64 години, кои имаат потешка или најтешка физичка попреченост или лица со целосно оштетен вид. Асистентите ќе им помагаат при извршувањето на секојдневните лични и домашни активности, при ...

Лични асистенти ќе добијат 100 лица со тежок физички хендикеп, одлучи Владата

Сакам да кажам - 13.03.2018

Лични асистенти годинава ќе добијат 100 лица со тешка или најтешка физичка попреченост, како и лицата со целосно оштетен вид. Ваква одлука на денешната седница донесе Владата на предлог на Министерството за труд и социјална политика за обезбедување ...