TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денес се празнува Св. Атанасиј летен

Скопје инфо - 15.05.2024

Православните верници денес го празнуваат Св. Атанасиј летен. Светецот Атанасиј се нарекува борец за вистинското православие. Црквата одбележува два датуми врзани со неговото име, 31-ви јануари како зимски и 15-ти мај како летен празник.

Православен празник во слава на Св.Атанасиј Велики

Gostivarpress.mk - 15.05.2024

Православните верници денес го одбележуваат празникот посветен на Св.Атанасиј Велики (Летен Атанасиј). Свети Атанасиј се родил во Александрија, во 296 година. Уште како мал покажувал голема љубов за Христа.

Св. Атанасиј Велики – Танасовден

OhridNews - 15.05.2023

Нашиот народ два пати го празнува споменот на Св. Атанасиј Велики. На 31 јануари се празнува празникот Св. Атанасиј или Танасовден зимски, а на 15-ти мај Св Атанасиј Велики или Танасовден летен. Св.

Денеска е Св. Атанасиј Велики

Курир - 15.05.2024

Свети Атанасиј се роди во Александрија, во 296 година. Уште како мал покажуваше голема љубов за Христа. Беше многу близок со тогашниот епископ на Александрија светиот Александар. По смртта на свети Александар беше избран за епископ на истата катедра.

Денес се празнува Св. Атанасиј летен

4NEWS - 15.05.2024

Православните верници денес го празнуваат Св. Атанасиј летен. Светецот Атанасиј се нарекува борец за вистинското православие. Црквата одбележува два датуми врзани со неговото име, 31-ви јануари како зимски и 15-ти мај како летен празник.