TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

На локалитетот „Тумба Маџари“ откриена фигурина од типот на „Голема Мајка“ и амфора

Антропол - 07.07.2024

Најновите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари која е лоцирана во општината Гази Баба, Скопје, се посебни за македонската археологија заради откривањето на нов сад-жртвеник со претстава на т.н. Божицата “Голема Мајка”.

Откриена фигурина од типот на „Големата мајка“

Н.Македонија - 06.07.2024

Новото откритие од актуелните археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари е фигурина од типот на „Големата мајка“. Новооткриената фигурина и уште една амфора се значајни предмети што ја збогатуваат ризницата на раритетни откритија на тлото на ...

Фигурина од типот на „Голема Мајка“ е откриена на археолошкиот локалитет „Тумба Маџари“ во Скопје

Слободен Печат - 06.07.2024

Министерот за култура и туризам Зоран Љутков на 4 јули го посети неолитскиот локалитет „Тумба Маџари“ и ја информираше јавноста за новото откритие од актуелните археолошки истражувања, фигурина од типот на „Голема Мајка“.