TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денеска е Св. Григориј Неокесариски Чудотворец

4NEWS - 30.11.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 ноември. Свети Григориј се роди од родители незнабошци. Во младоста ја бараше утехата во елинската и египетската мудрост, но откако се увери во нивната недоволност, се сврти кон ...

Се празнува Св. Григориј Неокесариски Чудотворец, имал големи дарби

Курир - 30.11.2021

Свети Григориј се роди од родители незнабошци. Во младоста ја бараше утехата во елинската и египетската мудрост, но откако се увери во нивната недоволност, се сврти кон христијанството. Неколку години беше ученик на Ориген, кој го крсти, а потоа се ...

Се празнува Св. Григориј Неокесариски Чудотворец, имал големи дарби

Zoom - 30.11.2021

Свети Григориј се роди од родители незнабошци. Во младоста ја бараше утехата во елинската и египетската мудрост, но откако се увери во нивната недоволност, се сврти кон христијанството. Неколку години беше ученик на Ориген, кој го крсти, а потоа се ...

Утре се празнуваат тројца светци

Press24 - 29.11.2021

Според Календарот на МПЦ утре се празнува Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски. Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската ...

ДЕНЕСКА Е СВ. ГРИГОРИЈ: Божји човек и голем чудотворец, нарекуван втор Мојсеј

Денешен - 30.11.2021

Денеска е 17 ноември според стар стил и се слави Св. Георгиј Чудотворец, епископ Неокесариски) Божји човек и голем чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и ...

Денес го празнуваме Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски

Слободен Печат - 30.11.2021

Божји човек и голем чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и египетската философија, но откако ја позна нејзината залудност и недоволност, се обрати кон ...