TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Конечно Јужниот океан го доби официјалното признание како петтиот земјин океан

Слободен Печат - 18.06.2021

На луѓето на кои им е познат Јужниот океан – водното опкружување на Антарктикот, знаат дека не личи на кој било друг. „Секој што бил таму, ќе се бори да објасни што е тоа толку воодушевувачко, но сите ќе се согласат дека глечерите се посини, ...

Планетата Земја официјално го доби својот петти океан

Таратур - 18.06.2021

Планетата Земјата минатата недела и официјално го доби својот петти океан откако неговото постоење беше признато и потврдено од страна на научниците. По Арктичкиот, Атлантскиот, Индискиот и Пацификот, сега е признат и Јужниот океан.

Сега е официјално: Земјата добива петти океан

Порта - 17.06.2021

ПЛАНЕТА Земјата наскоро ќе има петти океан благодарение на Националното географско друштво. За прв пат по повеќе од сто години, Здружението објави дека ќе го признае Јужниот океан, површината на водата околу Антарктикот, како петти океан во светот, ...

Ќе се смени ли мапата? Планетата официјално доби нов океан!

Кумановски м. - 17.06.2021

Планетата Земја наскоро ќе го добие петтиот океан благодарение на Националното географско друштво. За прв пат по повеќе од сто години, Здружението објави дека ќе го признае Јужниот океан, површината на водата околу Антарктикот, како петти океан во ...

Планетата Земја доби петти океан

Локално - 17.06.2021

ПЛАНЕТА Земјата минатата недела го доби својот петти океан. По Арктичкиот, Атлантскикот, Индискиот и Тихиот, сега е признат и Јужниот океан. National Geographic Society официјално го призна Јужниот океан на 8 јуни на Светскиот ден на океанот.

Имаме нов океан!

+инфо - 17.06.2021

Јужниот океан одамна е признат меѓу научниците, но бидејќи немаше меѓународен договор, ние никогаш не го признавме официјално - рече географот Алекс Таит. Планетата Земјата минатата недела го доби својот петти океан.

Научниците го признаа постоењето на петтиот океан на Земјата

Канал5 - 17.06.2021

Планетата Земјата минатата недела го доби својот петти океан. По Арктичкиот, Атлантскиот, Индискиот и Пацификот, сега е признат и Јужниот океан. Националното географско друштво официјално го призна Јужниот океан на 8 јуни на Светскиот ден на ...

Исправена „географска грешка“: Земјата доби петти океан

Вечер Прес - 17.06.2021

Иако означувањето на ладните води околу ледениот јужен континент како засебен океан веќе речиси стотина години е во научна употреба, досега не беше популарно во широка употреба. Земјата и официјално го доби својот петти океан.

Официјално е потврден петтиот океан на Земјата

Кајгана - 16.06.2021

Земјата конечно постигна популарно признание за својот петти океан, со одлука на Националното географско друштво, така што Јужниот Океан околу Антарктикот беше додаден четирите веќе познати: Атлантски, Тихи, Индиски и Северен Леден Океан.