TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ТРИ најголеми стравови кај децата. Како да им помогнете?

Pedijatar.mk - 23.02.2021

Кога родителите на детското однесување реагираат со викање, строг или груб тон, децата често стануваат уплашени. Д ецата во градинка може да бидат прилично емоционално збунети кога е во прашање артикулацијата на нивните стравови.

Како да препознаете дисхармоничен развој кај децата

Рингераја - 23.02.2021

Со навршени 2 години пред родителите се појавуваат многу прашања кои многу често си ги поставуваат за растењето и психомоториката на детето. Едно од прашањата е: Дали моето дете ќе научи правилно да зборува како и сите негови другарчиња? Кога ...

Приклучете сè: Онлајн курс за мајки со м-р Елена Џебр и логопед Симона В. Николовска

Црнобело - 23.02.2021

Под насловот “ Растеме и се развиваме заедно ”, две мајки, професионалци во својата област, М-р. Елена Џебр и Дипл. Логопед Симона В. Николовска создадоа онлајн курс, наменет за мајки и дете.

Што кога децата се насилници, а родителите жртви?

Деца - 23.02.2021

Родителите често наоѓаат оправдување за однесувањето на своите деца – или дека се работи за претшколски тантруми, или тинејџерски бунт, но децата кои не можат да ги зауздаат и кои вербално ги злоупотребуваат, всушност, се насилници, го признале тие ...

Детето не сака да спие во градинка? Важни совети од воспитувачки

Деца - 23.02.2021

Многу родители чии деца одат во градинка се соочуваат со истиот проблем и истото прашање – што треба да направам кога детето не сака да спие во градинка? Воспитувачките Јелена Колац и Матеја Мавринац од Хрватска за веб-страницата „Zadovoljna.hr“ ...

Како никогаш повеќе да не им викате на децата

Pedijatar.mk - 22.02.2021

Мислите дека ќе ви треба личен тренер за емоции за да престанете да им викате на децата? Не, се што ви треба сте вие самите. Р ечиси и да нема дете кое барем еднаш не ги “извадил“ од кожа родителите.

Д-р Комаровски: Не ги заспивајте децата доцна - опасно е

Женски магазин - 22.02.2021

Спиењето е физиолошка потреба за секоја личност. За децата, сонот е исклучително корисен, но често целото семејство страда од лош сон на децата. КОГА ТРЕБА ДАЦАТА ДА ОДАТ НА СПИЕЊЕ? Проблемот е што станува сè потешко и потешко да се ставаат деца во ...

Ако детето е тажно, срамежливо и некултурно, не значи дека нешто му „фали“, не етикетирајте ги децата – Со психологот ...

ММС - 22.02.2021

Ако вашето дете е повлечено, молчеливо и „резервирано“, тогаш најверојатно сте родител на еден мал интроверт. Интровертноста како особина е всушност дела од темпераментот, односно е присутна од самото раѓање.

Најмудриот совет од Пауло Коелјо

Кафе пауза - 22.02.2021

Сите ние пораснавме, но имаме едно мало дете во нас. Дете во душата кое треба да се негува. Најголемата грешка на некои луѓе е обидот да ги скријат желбите на внатрешното дете. Ние мора да го слушаме детето што некогаш бевме и кое сè уште живее во ...