TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Во Исланд снемува струја поради масовно копање на Биткоини

Република - 13.02.2018

На Исланд живеат нешто повеќе од 330 000 жители (полoвина Скопје), а на овој остров претежно поради ладната клима која е погодна за ладење, се градат се повеќе компјутерски и дата центри. Во последно време значително е забрзана изградбата на ...

Рекорди во Исланд - Повеќе струја за биткоин од домаќинствата

Телефони.мк - 13.02.2018

Потрошувашката на струја за биткоин во Исланд ги сруши сите рекорди и ги надмина потребите на домаќинствата. Ова се должи на ангажираниот компјутерски хардвер, најчесто моќни процесори како и напредни графички карти наменети за компјутерски гејминг, ...

Копањето на биткоин во Исланд ја надминува потрошувачката на енергија во домаќинствата

Локално - 13.02.2018

Исланд се соочува со значителен скок во копањето на крипто-валути, што доведува до забрзана апсорпција на енергетските резерви на земјата. Според локалната енергетска компанија HS Orka оваа година, сегашната потрошувачка на струја за копање на ...

Исланд е рај за „копачите“ на крипто-валути

Стандард - 13.02.2018

Индустријата за „копање“ на крипто-валути во Исланд ќе троши оваа година повеќе енергија отколку сите домаќинства во земјата, објави „BBC“. Попрецизно, се очекува во 2018 година целата индустрија да потроши околу 840 гигават часа електрична ...

Исланд троши повеќе струја за биткоини отколку за домаќинство

Слободен Печат - 13.02.2018

Потрошувачката на струја во Исланд секојдневно расте сè повеќе и ги надминува досегашните рекорди на трошење во домаќинствата и тоа само поради криптовалути. Имено, за да се копаат биткоини потребни се помоќни хардверски компоненти на компјутерите, ...

Струен удар: Нема да можеме да ги грееме домовите поради биткоинот

Денар - 13.02.2018

Исланд се соочува со значително зголемен раст на потрошувачката на енергија која се користи за „копање“ биткоини. Потрошувачката толку многу пораснала да е блиску да ја достигне количината на енергија која се троши при затоплување на домаќинствата.

Биткоинот ја уништува оваа мала држава: Струјата е евтина, а сите сакаат да "копаат"

Точка - 13.02.2018

Исланд се соочува со експоненцијален раст на потрошувачката на енергијата која се користи за копање на биткоини. Потрошувачката пораснала до толку што е блиску да достигне количина на енергија која се троши за загревање на домаќинства.