TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Европска земја која е шампион во борбата против корoната

Кајгана - 24.11.2020

Дали Финците подобро се справуваат со пандемијата на новиот коронавирус затоа што се недруштвени или затоа што имаат силна социјална држава, прашува Deutsche Welle, наведувајќи дека степенот на зараза со COVID-19 во таа земја е најнизок во Европа.

Финците – мајстори во борбата против короната

Deutsche Welle - 24.11.2020

Во корона-кризата сите погледи се вперени кон Шведска. Но вреди да се погледне и примерот на Финска. Во оваа скандинавска земја бројот на заразени е многу понизок од останатиот дел од Европа.

Европска земја која е шампион во борбата против корoната

Курир - 24.11.2020

Дали Финците подобро се справуваат со пандемијата на новиот коронавирус затоа што се недруштвени или затоа што имаат силна социјална држава, прашува Deutsche Welle, наведувајќи дека степенот на зараза со COVID-19 во таа земја е најнизок во Европа.

Во пет чекори го победија коронавирусот

Фактор - 23.11.2020

Во пет чекори Финците го победија коронавирусот. Оваа земја е единствената во ЕУ каде бројот на нови случаи е намален во последните 15. дена. Финска се вбројува во земјите кои најдобро се справуваат со пандемијата.

Ова се петте чекори со кои Финска го избегна вториот бран на пандемијата

Република - 23.11.2020

Финска, со население од нешто помалку од 6. милиони жители, е една од земјите кои најдобро се справуваат со пандемијата на корона вирусот. Според универзитетот Џон Хопкинс, стапката на инфекција не е толку ниска во ниту една друга земја во Европа.

Рецептот со кој Финска го победи коронавирусот

Локално - 23.11.2020

Можеби Финците подобро се справуваат со пандемијата на коронавирусите затоа што се „несоцијални“ и можеби затоа што имаат силна социјална држава.Секако стапката на инфекција со ковид-19 во оваа земја е најниска во цела Европа.