TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Младите побараа повеќе простор и можност да се слушне нивниот глас

Макфакс - 06.12.2018

Колку институциите ги отвараат вратите за младите? Колку младите имаат простор да се изразат? Кои се нивните најголеми предизвици? Има ли кој да ги сослуша младите? Ова беа дел од прашањата на кои денеска дискутираа младите заедно со претставници од ...

Застапеноста на младите во државните институции далеку под европскиот просек

Алсат-М - 06.12.2018

Во Македонија сè уште не се слуша гласот на младите. Според истражување на група организации за Западен Балкан, младите во државните институции во земјава се застапени со само 4 отсто, за разлика од земјите во ЕУ, каде овој број достигнува 33 отсто.

Фрапантни бројки покажуваат дека 77 проценти од младите размислуваат да се иселат од Македонија

Курир - 06.12.2018

Дури 77 проценти од младите сакаат да се иселат од Република Македонија, покажува најновото истражување на Младинскиот совет. Претседателот на Младинскиот совет Блажен Малески, во гостување во Студио 1 на 1 ТВ, вели дека има повеќе причини зошто ...

Младите во се чувствуваат исклучени, 76% од нив размислуваат да се иселат од државата

Скопје инфо - 06.12.2018

Младинската мобилност треба да биде сфатена сериозно особено затоа што, според наодите од истражувањето, 76.7% од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, и тоа пред сè во земјите членки на ЕУ (58%).

ЌЕ СТАНЕ ЛИ МАКЕДОНИЈА ЗЕМЈА НА СТАРЦИ: Младите разочарани се повеќе ќе „бегаат“ од тука

Фактор - 06.12.2018

Речиси 80 отсто од младите во земјава размислуваат да ја напуштат бидејќи се разочарани од лошиот квалитет на живот и политичко-економска несигурност, е резултат на истражувањето кое е објавено во Скопје.

Крстиновска: Младите си одат затоа што чувствуваат дека државата не им обезбедува квалитетен живот

Курир - 05.12.2018

Младите сакаат да си одат поради тоа што го перцепираат како лош квалитет на живот. И тука материјалниот аспект, односно финансиите се само еден дел, нагласи Ана Крстиновска од Центарот за истражување и креирање на политики при гостување на 1ТВ.

Крстиновска: Младите од 15 до 19 години кои се невработени повеќето се гледаат надвор од Македонија

1tv - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Се повеќе млади сакаат да го фатат првиот лет и да си заминат од Македонија

Телма - 05.12.2018

Подобро образование, повисоки плати и политичка сигурност некаде надвор, се некои од причините кои ги тераат среќата да ја побараат на друго место. Алармантните податоци ги објави Центарот за истражување и креирање политики, коj го мереше ...

Над 70 проценти од младите сакаат да си заминат од Македонија

Р.С.Европа - 05.12.2018

Младите во Македонија се чувствуваат непризнаени, неинтегрирани и не може да придонесат во носење одлуки и затоа сакаат да си заминат од земјата. Младите во Македонија се разочарани од лошиот квалитет на живот ги загрижува невработеноста, но и ...

Истражување: Лошиот квалитет на живот во Македонија ги поттикнува младите да размислуваат да се иселат

Press24 - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Младите побараа повеќе простор и можност да се слушне нивниот глас

А1 On - 06.12.2018

Колку институциите ги отвараат вратите за младите? Колку младите имаат простор да се изразат? Кои се нивните најголеми предизвици? Има ли кој да ги сослуша младите? Ова беа дел од прашањата на кои денеска дискутираа младите заедно со претставници од ...

Тркалезна маса „Европска интеграција и младинска мобилност: како од одлив до прилив на кадар?“

А1 On - 05.12.2018

Центарот за истражување и креирање политики (ЦИКП) во соработка со Француската амбасада денеска во хотел „Мериот“ организира тркалезна маса насловена „Европска интеграција и младинска мобилност: како од одлив до прилив на кадар?“.

Повеќето млади од 15 до 19 години се гледаат надвор од Македонија

Нова ТВ - 06.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Истражување на Франција: Зголемен бројот на млади Македонци кои сакаат да се отселат

Фактор - 05.12.2018

Си помош на француската амбасада, анкетата на Центарот за истражување и креирање политики заклучи дека дури 76,7 отсто од младите на возраст од 15 до 29 години би си заминале од Македонија.

Истражување: Лошиот квалитет на живот во Македонија ги поттикнува младите да размислуваат да се иселат

Сител - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Младите побараа повеќе простор и можност да се слушне нивниот глас

24Инфо - 06.12.2018

Колку институциите ги отвораат вратите за младите? Колку младите имаат простор да се изразат? Кои се нивните најголеми предизвици? Има ли кој да ги сослуша младите? Ова беа дел од прашањата на кои денеска дискутираа младите заедно со претставници од ...

ЦИКП организира тркалезна маса „Европска интеграција и младинска мобилност: како од одлив до прилив на кадар?“

MTM - 05.12.2018

Центарот за истражување и креирање политики (ЦИКП) во соработка со Француската амбасада денеска во хотел „Мериот“ организира тркалезна маса насловена „Европска интеграција и младинска мобилност: како од одлив до прилив на кадар?“.

Над 70 проценти од младите сакаат да си заминат од Македонија

Студенти - 05.12.2018

Младите во Македонија се чувствуваат непризнаени, неинтегрирани и не може да придонесат во носење одлуки и затоа сакаат да си заминат од земјата. Младите во Македонија се разочарани од лошиот квалитет на живот ги загрижува невработеноста, но и ...

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Македонија размислуваат да се иселат

Скопје инфо - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Тркалезна маса „Европска интеграција и младинска мобилност: како од одлив до прилив на кадар?“

Сител - 05.12.2018

Центарот за истражување и креирање политики (ЦИКП) во соработка со Француската амбасада денеска во хотел „Мериот“ организира тркалезна маса насловена „Европска интеграција и младинска мобилност: како од одлив до прилив на кадар?“.

Истражување: Лошиот квалитет на живот во Македонија ги поттикнува младите да размислуваат да се иселат

24Инфо - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Тркалезна маса „Европска интеграција и младинска мобилност: како од одлив до прилив на кадар?"

Канал5 - 05.12.2018

Центарот за истражување и креирање политики (ЦИКП) во соработка со Француската амбасада денеска во хотел „Мериот" организира тркалезна маса насловена „Европска интеграција и младинска мобилност: како од одлив до прилив на кадар?".

Дури 77 отсто од младите планираат да се отселат од Македонија

Независен - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Истражување: 77 отсто од младите размислуваат да се иселат

МКД - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред сѐ во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Истражување: Дури 77 отсто од младите кои живеат во Македонија размислуваат да се иселат

Слободен Печат - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Истражување: Лошиот квалитет на живот во Македонија ги поттикнува младите да размислуваат да се иселат

Денар - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Истражување: Лошиот квалитет на живот во Македонија ги поттикнува младите да размислуваат да се иселат

1tv - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...

Истражување: Лошиот квалитет на живот во Македонија ги поттикнува младите да размислуваат да се иселат

А1 On - 05.12.2018

Дури 77 отсто од младите кои живеат во Република Македонија размислуваат да се иселат, пред се во земјите членки на Европската Унија, а причините за тоа ги наоѓаат главно во лошиот квалитет на живот во нашата земја, покажува истражувањето спроведено ...