TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Соборен рекордот во пресметување на должината на бројот Пи

Локално - 15.03.2019

На денот на бројот Пи, кој се одбележува ширум светот, компанијата Гугл објави дека е соборен светскиот рекорд во пресметување на вредноста на тој број. Првите цифри на Пи се 3,14, но тој е бесконечен и непериодичен број.

Јапонката Ајвао го собори светскиот рекорд во пресметување на бројот „Пи“

USB - 15.03.2019

Ема Харука Ивао, вработена во компанијата Google постави нов рекорд и пресмета 31 билион децимали од бројот Пи. Досегашниот рекорд беше 22 билиони децимали. Со бројот Пи се изразува односот меѓу обемот и дијаметарот на кругот и изнесува 3,14, но зад ...

Јапонката Ема Харука Ивао го сруши рекордот во должината на бројот Пи

Факултети - 15.03.2019

Вредноста на бројот Пи е пресметана со нова светска рекордна должина од 31 билион цифри, далеку од претходниот рекорд со 22 билиона. Јапонката Ема Харука Ивао, вработена во „Гугл“, ги откри новите цифри со помош на „cloud computing“ услугата на ...

Вработена во Гугл постави неверојатен математички рекорд- потребни се над 300 000 години да се прочита бројот

Канал5 - 14.03.2019

Ема Харука Ивао , вработена во компанијата Гугл постави нов рекорд и пресмета 31 билион децимали од бројот Пи. Досегашниот рекорд беше 22 билиони децимали . Пи , како што е познато , е бројот со кој се изразува односот меѓу обемот и дијаметарот на ...

Ема Харука Ајвао го сруши светскиот рекорд во пресметување на бројот „Пи“

Таратур - 14.03.2019

Пресметаната вредноста на бројот „Пи“ достигна нов светски рекорд во должина од 31 трилион цифри, со кој беше срушен претходниот рекорд од 22 трилиони цифри. Ема Харука Ајва од Јапонија, вработена во Google, откри нови цифри во пресметката на ...