TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

8 алармантни знаци дека во вашето тело има премногу естроген

Кафе пауза - 09.11.2018

Естрогенот е главниот женски хормон којшто е одговорен за развитокот и регулацијата на репродуктивниот систем, како и половите одлики (растење на гради, влакна под пазувите и менструален циклус).

Асс. д-р Искра Битовска: Хормонски промени кај жените во менопауза (1)

Panacea.mk - 09.11.2018

Намалената фертилност и претходи на менопаузата 10 до 15 години. Бројот на оваријални циклуси почнува да се намалува од 40. година, а репродуктивната оваријална функција кај мнозинството жени прекинува во наредните 15 години.

Како хормонот окситоцин влијае на љубовниот живот?

Panacea.mk - 08.11.2018

Возрасните лица, на кои им недостасува окситоцинот често живеат сами или се разведени и секој контакт им е донекаде проблематичен. Така е и со сексуалните односи, па и да водат љубов, не уживаат во тоа.

Жените со постпородилна депресија имаат поголем ризик од срцев удар

Panacea.mk - 08.11.2018

Се препоставува дека за ова зголемување на ризикот од кардиоваскуларни болести може да биде одговорен падот на нивото на хормонот естроген и прогестерон по породувањето. Ж ените со дијагноза на постпородилна депресија се изложени на поголем ризик од ...

Ова се клучни показатели дека имате хормонален дисбаланс

Шеталиште - 07.11.2018

Хормоните се многу важен дел од нашите животи, но многу често се случува да не им даваме на значење се додека не почнат да се јавуваат здравствени проблеми. Како што минуваат годините, така нивното пристуство може да биде многу често.