TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денеска е Св. свештеномаченик Еротеј

Курир - 17.10.2021

Зборот маченик доаѓа од грчкиот мартис, што во превод значи сведок. Значи, македонскиот јазик става акцент на страдањето за Христа, кое е симбол за влезот во новиот живот. Во својата суштина исто значење има и грчкиот мартис, само што се става ...

Денеска е Св. свештеномаченик Еротеј

4NEWS - 17.10.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 октомври. Зборот маченик доаѓа од грчкиот мартис, што во превод значи сведок. Значи, македонскиот јазик става акцент на страдањето за Христа, кое е симбол за влезот во новиот живот.

Денеска е Св. свештеномаченик Еротеј

Zoom - 17.10.2021

Зборот маченик доаѓа од грчкиот мартис, што во превод значи сведок. Значи, македонскиот јазик става акцент на страдањето за Христа, кое е симбол за влезот во новиот живот. Во својата суштина исто значење има и грчкиот мартис, само што се става ...

Денес се празнува Светиот свештеномаченик Јеротеј

Press24 - 17.10.2021

Зборот маченик доаѓа од грчкиот мартис, што во превод значи сведок. Значи, македонскиот јазик става акцент на страдањето за Христа, кое е симбол за влезот во новиот живот. Во својата суштина исто значење има и грчкиот мартис, само што се става ...

СВ. ЕРОТЕЈ: Свештеномаченик кој Христовата вера ја примил од светиот апостол Павле

Денешен - 17.10.2021

Денеска е 4 октомври (по стар стил) и се слави Светиот свештеномаченик Еротеј. Другар на свети Дионисиј Ареопагит. Верата ја прими од светиот апостол Павле малку после Дионисиј. Подоцна, овој апостол го постави за епископ Атински.

Денес се празнува Светиот свештеномаченик Јеротеј

Слободен Печат - 17.10.2021

Другар на свети Дионисиј Ареопагит. Верата ја прими од светиот апостол Павле малку после Дионисиј. Подоцна, овој апостол го постави за епископ Атински. Во времето на успението на Пресвета Богородица и Јеротеј се јави во Јерусалим и учествуваше во ...

Денеска е Св. свештеномаченик Дионисиј Ареопагит

4NEWS - 16.10.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 октомври. Свети Дионисиј Ареопагит е родум од Атина и се спомнува во Делата Апостолски како еден од малкумината што поверуваа на проповедта на апостол Павле во Атина.

Денеска се слави Св. свештеномаченик Дионисиј Ареопагит

Скопје24 - 16.10.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 октомври. Денеска е Св. свештеномаченик Дионисиј Ареопагит. Свети Дионисиј Ареопагит е родум од Атина и се спомнува во Делата Апостолски како еден од малкумината што поверуваа на ...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

Курир - 03.11.2021

Свети Аверкиј Рамноапостолен Во времето на царот Антонин Св. Аверкиј беше епископ во градот Јерапол Фригиски. Во тој град огромното мнозинство беа незнабожци, а Св. Аверкиј управуваше со своето малечко стадо и тагувајќи во срцето заради толкавото ...