TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

На минус 50°C: Каков е животот во најладното место на светот?

Кајгана - 14.01.2020

Ојмјакон се смета за најладното населено место на светот. Станува збор за село во зафрлените источни краишта на Сибир во Русија. Најниската температура таму била измерена во февруари, 1993 година и изнесувала 71,2 Целзиусови степени под нулата.

Со месеци не излегуваат од домовите: Дали е можно да се прилагодите на најстуденото место на светот?

Точка - 13.01.2020

Многумина тврдат дека Ојмјакон е најстуденото населено место на Земјата. Станува збор за село кое се наоѓа во источниот дел на Сибир. Најниската температура била измерена во февруари 1933 година, а изнесувала 71,2 степени под нулата.