TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Интервју со Дина Муцунска: 2020 е изгубена година за туризмот- сите сме на раб на опстојување или пропаст

Фокус - 22.05.2020

Семејството на Дафинка Дина Муцунска е едно од малкуте во нашата држава кое веќе две децении упорно инвестира во хотелиерсвото и туризмот иако и сама е свесна дека тоа е сектор со убедливо најдолг рок на повраток на инвестициите.

Туристичко-угостителскиот сектор е најпогоден од коронакризата

24 Вести - 22.05.2020

Историски најголеми загуби во секторот угостителство и туризам се очекуваат доколку кризата трае до крајот на 2020 .Падот на приливот ќе биде преку 80 проценти а опоравувањето би траело до крајот на 2027, покажуваат податоци добиени од направената ...

Презентирани две сценарија за ефектите од Кови-19 врз туристичко- угостителскиот сектор

Телма - 22.05.2020

До август или септември, масовно се откажани аранжманите во туристичкиот сектор во земјава, а има и драстичен пад на бројот на туристи, што се очекуваа од странство, стои во Студијата за ефектите од Ковид- 19 врз туристичко – угостителскиот сектор ...

Туризам, Ковид-19 без работа може да остави 20.000 вработени

Алсат-М - 22.05.2020

Од 4 до 20 илјади луѓе би останале без работа само во туристичката дејност во Македонија доколку пандемијата трае до крајот на оваа година. Доколку кризата заврши следниот месец би можело да се загубат од 2 до 12 илјади работни мест.

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата – се очекува драстичен пад на приливот и загуба до 20.000 работни места

Канал5 - 22.05.2020

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата. И во едното и во другото има предвидувања за пад на приливот и загуба на илјадници работни места. Ваквите претпоставки стопанските комори ги базираат на студија, спроведена од 13 до 26 април, а ...

Ако потрае кризата, туристичко-угостителскиот сектор стравува дека околу 20 000 работници ќе останат без работа

24 Вести - 22.05.2020

Туристичко- угостителскиот сектор е најпогоден од коронакризата. Угостителите се надеваат дека веќе следната недела ќе почнат да се отвараат капацитетите за да заживее оваа дејност. Стравуваат дека поради ефектите предизвикани од ковид-19 врз ...

Туризмот и угостителството влегуваат во критичен период, неопходен е нов сет на мерки

Бизнис Вести - 22.05.2020

Денес, 22 мај 2020 година, во Скопје, Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа прес конференција за претставување на клучните наоди од Студијата за ефектите врз приватниот сектор – туризам и угостителство погоден од ...

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата, се очекува драстичен пад на приливот и загуба од 2.000 – 20.000 ...

Frontline - 22.05.2020

Во услови на економски шок исплатата на К-15 е големо оптоварување за претпријатијата. Затоа препорачуваме работодавачите да бидат ослободени од исплата на К-15 за тековната година, стои во студијата.

Презентација на студија за ефектите од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор

Опсервер - 22.05.2020

Скопје, 22 мај 2020 () – Во Стопанската комора на Македонија денеска ќе бидат презентирани клучните наоди од „Студијата за ефектите предизвикани од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор, со препораки за справување со економските ефекти“.

Корона дијалози за туризмот и угостителството

Опсервер - 21.05.2020

Скопје, 21 мај 2020 () – Третата тема од серијалот Корона дијалози „Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз туризмот и угостителството“ се одржа во услови кога пандемијата затвори многу економски активности, а први на удар беа секторите ...

Корона дијалози за туризмот и угостителството

А1 On - 21.05.2020

Третата тема од серијалот Корона дијалози „Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз туризмот и угостителството“ се одржа во услови кога пандемијата затвори многу економски активности, а први на удар беа секторите во угостителството и ...

Корона дијалози за туризмот и угостителството

Бизнис Вести - 21.05.2020

Третата тема од серијалот Корона дијалози „Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз туризмот и угостителството” се одржа во услови кога пандемијата затвори многу економски активности, а први на удар беа секторите во угостителството и ...

Корона дијалози за туризмот и угостителството

Независен - 21.05.2020

Фото: Б. Грданоски Третата тема од серијалот Корона дијалози „Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз туризмот и угостителството“ се одржа во услови кога пандемијата затвори многу економски активности, а први на удар беа секторите во ...

Корона дијалози за туризмот и угостителството

24Инфо - 21.05.2020

Третата тема од серијалот Корона дијалози „Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз туризмот и угостителството” се одржа во услови кога пандемијата затвори многу економски активности, а први на удар беа секторите во угостителството и ...

Корона дијалози за туризмот и угостителството

MakPress - 21.05.2020

Третата тема од серијалот Корона дијалози „Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз туризмот и угостителството“ се одржа во услови кога пандемијата затвори многу економски активности, а први на удар беа секторите во угостителството и ...

Корона дијалози за туризмот и угостителството

Либертас - 21.05.2020

– Третата тема од серијалот Корона дијалози „Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз туризмот и угостителството“ се одржа во услови кога пандемијата затвори многу економски активности, а први на удар беа секторите во угостителството и ...

Презентација на студија за ефектите од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор

Frontline - 22.05.2020

Во Стопанската комора на Македонија денеска ќе бидат презентирани клучните наоди од „Студијата за ефектите предизвикани од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор, со препораки за справување со економските ефекти“.

Презентација на студија за ефектите од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор

А1 On - 22.05.2020

Во Стопанската комора на Македонија денеска ќе бидат презентирани клучните наоди од „Студијата за ефектите предизвикани од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор, со препораки за справување со економските ефекти“.

Презентација на студија за ефектите од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор

24 Вести - 22.05.2020

Во Стопанската комора на Македонија денеска ќе бидат презентирани клучните наоди од „Студијата за ефектите предизвикани од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор, со препораки за справување со економските ефекти“.

Презентација на студија за ефектите од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор

Press24 - 22.05.2020

Во Стопанската комора на Македонија денеска ќе бидат презентирани клучните наоди од „Студијата за ефектите предизвикани од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор, со препораки за справување со економските ефекти“.

Презентација на студија за ефектите од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор

MakPress - 22.05.2020

Во Стопанската комора на Македонија денеска ќе бидат презентирани клучните наоди од „Студијата за ефектите предизвикани од КОВИД-19 врз туристичко угостителскиот сектор, со препораки за справување со економските ефекти“.

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата – во двете се очекува драстичен пад на приливот и загуба од 2.000 – ...

Либертас - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата – во двете се очекува драстичен пад на приливот и загуба од 2.000 – ...

Опсервер - 22.05.2020

Скопје, 22 мај 2020 () – До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до ...

Две сценарија за ефектот од кризата врз туризмот предвидуваат загуба на 2.000 до 20.000 работни места

Вечер - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Црни денови за туризмот: пад на приходите од најмалку 200 милиони долари и загуба од 2.000 – 20.000 работни места

Независен - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата – во двете се очекува драстичен пад на приливот и загуба од 2.000 – ...

CivilMedia - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Ќе се загубат од 2.000 до 20.000 работни места - туризмот две сценарија за последиците од кризата

Press24 - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата

Сител - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Туризмот ќе се соочи со загуба од 2.000 – 20.000 работни места

iPortal - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Корона кризата може да затвори од 2.000 до 20.000 работни места во туристичкиот сектор

+инфо - 22.05.2020

Туристичкитеп ретпријатија ќе затворат од 2.000 до 20.000 работни места годинава,и ќе остварат понизок промет од 50 односно 80 отсто, зависно от тоа дали корона кризата ќе се стави под контрола во почетокот на јуми или до крајот на годината.

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата – во двете се очекува загуба од 2.000 – 20.000 работни места

Кајгана - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Ќе се загубат од 2.000 до 20.000 работни места: Туризмот со две сценарија за последиците од кризата

Курир - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Две сценарија за загубите во туризмот поради пандемијата

Р.С.Европа - 22.05.2020

До периодот август-септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се ...

Корона криза: Туризмот очекува драстичен пад од 2.000 – 20.000 работни места

Локално - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Туристички сектор во Македонија: Загуба од 2.000 до 20.000 работни места, масовно откажани аранжмани до септември

MakPress - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата – во двете се очекува драстичен пад на приливот и загуба од 2.000 – ...

А1 On - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Две сценарија за туризмот: И во двете се предвидуваат огромни загуби на работни места

Слободен Печат - 22.05.2020

Ќе се соочиме ли со историски најнизок промет од туризмот, под 100 милиони долари? Доколку епидемијата од корона вирусот би завршила до крајот на 2020 година на туристичките компании ќе им треба и до една година за да може да се опорават од кризата ...

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата – во двете се очекува драстичен пад на приливот и загуба од 2.000 – ...

Канал5 - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Во туристичкиот сектор може да згаснат илјадници работни места

Нетпрес - 22.05.2020

За периодот август/септември масовно е откажувањето на туристичките аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една ...

Туризмот со две сценарија за ефектот од кризата – во двете се очекува драстичен пад на приливот и загуба од 2.000 – ...

Бизнис Вести - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Туризмот и угостителството влегуваат во критичен период, неопходен е нов сет на мерки

CivilMedia - 22.05.2020

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа прес конференција за претставување на клучните наоди од Студијата за ефектите врз приватниот сектор – туризам и угостителство погоден од здравствено-економската криза предизвикана од ...

КРИТИЧЕН ПЕРИОД ЗА ТУРИЗМОТ И УГОСТИТЕЛСТВОТО: Треба нов сет на мерки

Фактор - 22.05.2020

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива ги претстави клучните наоди од Студијата за ефектите врз приватниот сектор - туризам и угостителство погоден од здравствено-економската криза предизвикана од COVID-19 пандемијата со ...

Корона кризата го намали бројот на вработените во туризмот меѓу 81 и 100 отсто

Мета - 22.05.2020

Во услови кога ситуацијата во туризмот е многу болна и сложена, тешко е да се замисли дека една мерка може да ги компензира последиците од пандемијата на Ковид-19, пред сè заради обемот на проблемите кои произлегоа и се зголемуваат.

Огромни загуби и црни прогнози: Македонскиот туризам тешко ќе го „преживее“ корона вирусот

еМагазин - 22.05.2020

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ...

Во туризмот Ковид-19 без работа може да остави 20.000 вработени

Нетпрес - 22.05.2020

Од 4 до 20 илјади луѓе би останале без работа само во туристичката дејност во Македонија доколку пандемијата трае до крајот на оваа година. Доколку кризата заврши следниот месец би можело да се загубат од 2 до 12 илјади работни мест.

Ковид 19 може да остави без работа 20.000 лица во Македонија!

Иновативност - 22.05.2020

Денес Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива ги претстави клучните наоди од Студијата за ефектите врз приватниот сектор – туризам и угостителство погоден од здравствено-економската криза предизвикана од COVID-19 пандемијата со ...

Интервју со Дина Муцунска: 2020 е изгубена година за туризмот- сите сме на раб на опстојување или пропаст

Курир - 22.05.2020

Семејството на Дафинка Дина Муцунска е едно од малкуте во нашата држава кое веќе две децении упорно инвестира во хотелиерсвото и туризмот иако и сама е свесна дека тоа е сектор со убедливо најдолг рок на повраток на инвестициите.