TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Борба против депресијата: Да го извлечеме најдоброто од нашите деца, нека бидат свои

Деца - 21.01.2021

Возраста на која се појавува депресијата како нарушување на психолошкото здравје кај децата е се помала. Таа не ги бира само девојчињата или пак само момчињата. Основната општествена причина за појава на ваквата состојба кај децата е наметнување на ...

Зошто приказната за родителството е приказна за родителите, а не за децата?

Деца - 21.01.2021

Често слушаме дека клучната работа за родителството е родителите да се запознаат себеси, да бидат свесни за тоа што донеле од своите примарни семејства, да откријат што им е важно и зошто, да ги знаат вредностите за кои се грижат, да можат да ги ...

5 работи што треба да ги направите додека бебето не наполни една година

Деца - 21.01.2021

Секоја мајка ќе каже дека ниту еден период од животот не поминува тoлку брзо како растењето на нејзиното дете. Првата година обично најбрзо поминува, па додека да трепнете, веќе го гледате своето бебе како гордо ги прави првите чекори, почнува да ...

Образовни методи: Верувања во врска со парите што можат да бидат лоши за децата

Убавина и Здравје - 20.01.2021

При воспитување на деца, скоро секој родител ги преиспитува нивните методи, особено оние поврзани со односот на детето кон материјалните работи и парите. Свесно или не, понекогаш како родители создаваме сосема погрешна слика за парите, па прочитајте ...

Авторитетните родители воспитуваат самоуверени и независни деца

Деца - 20.01.2021

Ако сакате да бидете добар родител, психолозите велат дека еден пристап е особено корисен: авторитативното родителство. Авторитетните родители поставуваат јасни очекувања за тоа како сакаат да се однесуваат нивните деца, вели Селија И.

Како да му помогнете на вашето дете да го контролира импулсот за удирање

Деца - 20.01.2021

Да ги разбереме децата не е баш толку едноставно како што мислат луѓето. Децата не знаат како да се изразат себеси во поголем дел од времето. Потребно е многу трпение за справување со нив, а некои деца дури и се фрустрираат кога не си ги разбираат ...

Што чувствуваат бебињата за време на бременоста и породувањето?

Деца - 20.01.2021

Чудото на раѓање е нешто низ кое сите поминуваме. За жал, никој не го помни тоа искуство. Мајката може да ја помни својата бременост, но дали некогаш сте се запрашале како сето тоа изгледа за самото бебе? Што ни се случувало во нашиот ум во моментот ...

„Како да им соопштите на децата за болест или смрт на близок член во семејството?“ со Ивана Хаџиванова - психолог, ...

Црнобело - 20.01.2021

Зборувањето за смртта и загубите е една од најкомплексните и најболните теми за дискусија, и меѓу возрасните, а уште повеќе и за со децата. Често семејствата се прашуваат дали е правично да ги премолчат непријатните ситуации, болести и проблеми пред ...

Не ги заборавајте децата со аутизам

Окно - 19.01.2021

Збор-два за децата со аутизам Ништо друго не ми преостанува, да зборам, верглам, малку и тоа да посакам во новата 2021 година. Не ги заборавајте децата со аутизам и сите работи што треба да се направат за нив, нивните родители и сиот кадар што треба ...