TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Можно ли е да се победат лажните вести- што може да научиме од Финска

Нова ТВ - 14.08.2019

Голем дел земји во светот, особено оние со прозападна ориентација се повеќе или помалку мета на лажните вести и лажните информации кои за цел ги имаат стратешките определби на земјата, особено Европската унија, членството во НАТО итн.

Галерија на лагата: Како се дистрибуираат лажните вести?

CivilMedia - 14.08.2019

Целосен молк завладеа по разобличувањето на лажните вести кои порталот на двоецот Латас и Ивона (вечер.мк) ѝ ги подметнаа на јавноста дека, наводно, „Во Шведска е одбиено барањето од македонските државни органи за екстрадиција на Дејан Давидовски, ...

Медиумската писменост – најмоќна алатка во борбата против дезинформациите и лажните вести

24Инфо - 14.08.2019

По напливот на лажни вести и нивното влијание особено врз демократските процеси во општествата, се почести се повиците за потреба од нивно препознавање, соголување и демистификација на нивните креатори и целите кои стојат зад нив.

Справувањето со лажните вести заедничко за Македонија и Русија

Н.Македонија - 13.08.2019

Водечките руски медиуми и Министерството за надворешни работи на Руската Федерација ги отворија своите врати и беа домаќини на новинари од осум држави во рамките на програмата „Нова генерација 2019“ во која учествуваше и „Нова Македонија“, со цел ...

[Инфографик] Совети како да се заштитите од интернет измами

Радио МОФ - 13.08.2019

Интернет измамите стануваат се пософистицирани. Бидете претпазливи и заштитете се, следејќи ги нашите совети, стои во инфографикот на „Стоп дезинформации“. Тимот на „Стоп дезинформации“, меѓу другото, апелира да се внимава што се објавува на ...

Фабриките за лаги и нивните жртви

CivilMedia - 13.08.2019

пишува: Владата на Заев во ниеден момент не доби шанса да застане на здрави нозе и квалитетно да ги спроведе неопходните процеси. Најважните стратешки интереси на државата се под континуирана канонада од оние што во македонскиот успех гледаат ...

Медиумската писменост – најмоќна алатка во борбата против дезинформациите и лажните вести

Локално - 14.08.2019

По напливот на лажни вести и нивното влијание особено врз демократските процеси во општествата, се почести се повиците за потреба од нивно препознавање, соголување и демистификација на нивните креатори и целите кои стојат зад нив.

Медиумската писменост – најмоќна алатка во борбата против дезинформациите и лажните вести

Опсервер - 14.08.2019

По напливот на лажни вести и нивното влијание особено врз демократските процеси во општествата, се почести се повиците за потреба од нивно препознавање, соголување и демистификација на нивните креатори и целите кои стојат зад нив.

По напливот на лажни вести медиумската писменост станува примарна алатка за борба против нив

MakPress - 14.08.2019

По напливот на лажни вести и нивното влијание особено врз демократските процеси во општествата, се почести се повиците за потреба од нивно препознавање, соголување и демистификација на нивните креатори и целите кои стојат зад нив.