TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Откриени 14 мамутски скелети во стапица стара 15.000 години

Алсат-М - 08.11.2019

Најмалку 14 мамутски скелети се откриени во Мексико, фатени во стапици, што ги направиле луѓето пред околу 15 000 години. Биле лоцирани во две јами во близината на главниот град Мексико Сити.

Праисторискиот човек знаел да лови мамути

Кумановски м. - 08.11.2019

Археолозите тврдат дека две пештери биле откриени во близина на градот Тултепек северно од Мексико Сити, првите човечки стапици пронајдени досега за лов на мамути. Научниците шпекулираат дека античките ловци можеби ги заробиле овие крзнени цицачи со ...

Пронајдени коски од 14 мамути стари 14.000 години: Најголемото откритие досега

А1 On - 08.11.2019

Околу 800 коски од најмалку 14 мамути за кои се верува дека живееле пред повеќе од 14 000 години, се пронајдени во централниот дел на Мексико, соопшти мексиканскиот институт за антропологија и историја.

Археолозите првпат пронашле стапици за ловење мамути, стари 15.000 години

Сакам да кажам - 07.11.2019

Најмалку 14 скелети на мамути се пронајдени во Мексико во 15.000 години стари стапици направени од луѓето. Двете јами во Тултепек, северно од Мексико Сити, се првите стапици за мамути досега откриени, велат официјални лица.

Древни „стапици за мамути” откриени во Мексико

Опсервер - 07.11.2019

Мексикански антрополози соопштија дека откриле два рова, ископани пред 15.000 години, од луѓе ловци на мамути. Наодот е заслуга на Мексиканскиот национален институт за антропологија и историја.

Древни „стапици за мамути” откриени во Мексико

MakPress - 07.11.2019

Мексикански антрополози соопштија дека откриле два рова, ископани пред 15.000 години, од луѓе ловци на мамути. Наодот е заслуга на Мексиканскиот национален институт за антропологија и историја.

Древни „стапици за мамути” откриени во Мексико

Вечер - 07.11.2019

Мексикански антрополози соопштија дека откриле два рова, ископани пред 15.000 години, од луѓе ловци на мамути. Наодот е заслуга на Мексиканскиот национален институт за антропологија и историја.

Пронајдени коски од 14 мамути стари 14.000 години

USB - 09.11.2019

Околу 800 коски од најмалку 14 мамути за кои се верува дека живееле пред повеќе од 14 000 години, се пронајдени во централниот дел на Мексико, соопшти мексиканскиот институт за антропологија и историја.