TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Славиме Петровден: На овој ден лесно се открива кој ќе биде здрав, а кој ќе се разболи!

Убавина и Здравје - 12.07.2019

Задолжително постете, бидејќи оваа година Петровден се паѓа во петок На 12 јули се обележува Петровден, празник посветен на светите апостоли Петар и Павле. На Петровденската слава завршува Петровскиот пост и почнува причестувањето на верниците кои ...

Православните верници го слават празникот Петровден

Gostivarpress.mk - 12.07.2019

Денешниот датум 12 јули во православното христијанство е посветен на чествување на светите апостоли Петар и Павле. Меѓу народот празник е познат како Петровден. Именден денес празнуваат: Петар, Петре, Петра, Петранка, Петруна…Утре (13 јули) на ...

Денеска е Петровден: Среќен именден на Петар и Петра

PressingTV - 12.07.2019

Денеска е Св. апостоли Петар и Павле – Петровден. Со овој празник завршува еден од четирите повеќедневни пости во годината, кој е врзан за празникот на Апостолите. Денес црквата ги слави двајцата врховни апостоли Петар и Павле.

За многу години: Денес е Петровден,најголемиот празник по Велигден

Магазин - 11.07.2019

Денес се празнува големиот христијански празник Петровден. Овој православен празник се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe смета за еден од најголемите празници по Велигден.

Денеска е Петровден, утре Павловден

Нетпрес - 11.07.2019

Денеска е Петровден, а утре Павловден, со кој се поврзани многу обичаи. Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, сепак се вика Петровден, следниот ден е одреден да се слави ...

Денес е Петровден

Скопје1 - 12.07.2019

Денеска е Св. апостоли Петар и Павле – Петровден. Со овој празник завршува еден од четирите повеќедневни пости во годината, кој е врзан за празникот на Апостолите. Денес црквата ги слави двајцата врховни апостоли Петар и Павле.

ДЕНЕСКА Е ПЕТРОВДЕН: Апостол Павле на прво патување надвор од Азија дошол во Македонија

Денешен - 12.07.2019

Празник на врховните апостоли Петар и Павле По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле.

Денес се прославува Петровден – најголемиот празник по Велигден!

Среќа.mk - 12.07.2019

Еден од најзначајните настани на Петровден е почетокот на традиционалната Галичка свадба. Во Галичник Петровден се сметал за голем празник, тогаш доаѓале печалбарите и тогаш се правеле и свадбите.

Свети апостоли Петар и Павле (Петровден)

OhridNews - 12.07.2019

По примањето на Светиот Дух на Духовден по воскреснувањето на Исус апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план најмногу се истакнале светите апостоли Петар и Павле.

Обичаи и верувања за Петровден: Помолете се на Апостол Петар

Женски магазин - 12.07.2019

Денеска е Петровден — православен празник што се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар . Сe смета за еден од најголемите празници по Велигден . Именден празнуваат сите кои го носат неговото име: Петар, Петре, ...

Денес е Петровден – најголемиот празник после Велигден

ММС - 12.07.2019

Еден од најзначајните настани на Петровден е почетокот на традиционалната Галичка свадба. Во Галичник Петровден се сметал за голем празник, тогаш доаѓале печалбарите и тогаш се правеле и свадбите.

Денеска е свети апостоли Петар и Павле- Петровден

Локално - 12.07.2019

Празник на врховните апостоли По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле.

Голем и тежок ден: Денеска е Петровден, има важни обичаи

Press24 - 12.07.2019

По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле. На иконата светите апостоли Петар и Павле се претставени заедно, ...

Денеска е Петровден, утре Павловден: Внимавајте да не ви се случи ова

Пулс24 - 12.07.2019

Денеска е Петровден, а утре Павловден, со кој се поврзани многу обичаи. Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, сепак се вика Петровден, следниот ден е одреден да се слави ...

Свети апостоли Петар и Павле (Петровден)

Опсервер - 12.07.2019

Празник на врховните апостоли По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле.

Денеска е Петровден, утре Павловден: Внимавајте да не ви се случи ова

iPortal - 12.07.2019

Денеска е Петровден, а утре Павловден, со кој се поврзани многу обичаи. Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, сепак се вика Петровден, следниот ден е одреден да се слави ...

Кои се Светите апостоли Петар и Павле?

Вечер - 12.07.2019

По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле. На иконата светите апостоли Петар и Павле се претставени заедно, ...

Петровден и Павловден: Внимавајте да не ве касне овој инсект

Вистина.мк - 12.07.2019

Денеска е Петровден, а утре Павловден, со кој се поврзани многу обичаи. Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, сепак се вика Петровден, следниот ден е одреден да се слави ...

Празник на врховните апостоли

24Инфо - 12.07.2019

По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле. На иконата светите апостоли Петар и Павле се претставени заедно, ...

Свети апостоли Петар и Павле (Петровден): Празник на врховните апостоли

ММС - 12.07.2019

По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле. На иконата светите апостоли Петар и Павле се претставени заедно, ...

Се празнуваат Светите апостоли Петар и Павле (Петровден)

MTM - 12.07.2019

12 јули 2019 Празник на врховните апостоли По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле.

Свети апостоли Петар и Павле

Сител - 12.07.2019

По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле. На иконата светите апостоли Петар и Павле се претставени заедно, ...

Свети апостоли Петар и Павле (Петровден)

Канал5 - 12.07.2019

Празник на врховните апостоли.По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле.

Денес е голем празник – Петровден, утре Павловден: Обичаи и верувања – Ова никако не смее да ви се случи!

Скопје24 - 12.07.2019

По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле. На иконата светите апостоли Петар и Павле се претставени заедно, ...

Христијаните денеска ги празнуваат Светите апостоли Петар и Павле (Петровден)

Бриф - 12.07.2019

По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле. На иконата светите апостоли Петар и Павле се претставени заедно, ...

Свети апостоли Петар и Павле (Петровден)

Денар - 12.07.2019

Празник на врховните апостоли По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле.

ДЕНЕСКА Е СОБОР НА 12 АПОСТОЛИ: Честито име Павле и Павлина, за многу години Павловден

Денешен - 13.07.2019

Денеска е Собор на 12 апостоли (Павловден), а именден празнуваат Павле, Павлина… Следниот ден по Петровден 13 јули/ 30 јуни е празникот Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, ...