TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Џафери: Албанската азбука е голем дар, амнетот да се чува тој дар е уште поголем

Фокус - 22.11.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска испрати честитката по повод Денот на албанската азбука – 22 Ноември. – Почитувани граѓани припадници на албанскиот народ, со особена радост сакам да го честитам празникот 22 Ноември, Денот на ...

Честика од Џафери за Денот на албанската азбука: Дарот е голем, меѓутоа аманетот да се чува тој дар е уште поголем

А1 On - 22.11.2020

Со особена радост сакам да го честитам празникот 22 Ноември, Денот на албанската азбука, кој е востановен по денот кога се одржал Битолскиот конгрес на кој албанските интелектуалци собрани од сите страни, по девет дневна неуморна работа излегоа со ...

Џафери за Денот на Албанската азбука: Дарот е голем, меѓутоа аманетот да се чува, тој дар е уште поголем

Локално - 22.11.2020

На 22. ноември се одбележува Денот на албанската азбука, а истиот е востановен по денот кога се оддржал Битолскиот конгрес, на кој албанските интелектуалци собрани од секаде, по девет дена постојана работа, излегоа со најскапоцениот подарок за еден ...

Заев: Негуваме европски вредности со почитувањето на јазикот и писмото на секоја една заедница

Локално - 22.11.2020

За сите Албанци, денот на создавањето на албанската азбука има посебно значење. Идентично, овој датум е значаен дел од историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го посочи премиерот Зоран Заев во својата официјална честитка по повод ...

22 Ноември, Ден на албанската азбука

Gostivarpress.mk - 22.11.2020

Граѓаните со албанска националност денес го одбележуваат Денот на албанската азбука. На овој датум (22 ноември) 1908 година се одржал Битолскиот конгрес, на кој била унифицирана албанската азбука.

Заев за Денот на албанската азбука: Јазикот e дел од генетскиот код на еден народ

360 степени - 22.11.2020

Јазикот и негова соодветна азбука се дел од генетскиот код на еден народ и се произлезени од универзалното право на самоопределување. Во тој генетски код се елементите на идентитетот и потенцијалите за комуникација, општествена интеграција, за ...

Заев за Денот на албанската азбука: Градиме општество со почит кон етничките разлики

Макфакс - 22.11.2020

Со чествувањето на Денот на албанската азбука ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување на етничката и културната разноличност, односно богатството на Северна Македонија, вели премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

112 години од Битолскиот конгрес – Џафери: Да се ангажираме за соодветна употреба на албанскиот јазик

ТВ21 - 21.11.2020

Утре се обележува Денот на Албанската азбука, а денеска Институтот за духовно и културно наследство на Албанците ( ИДКНА) организираше научен конгрес насловен „Денот на азбуката“. Директорот на институтот, Скендер Асани рече дека се чувствува ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Телма - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери ќе се обрати на Научна конференцијана посветена на албанската азбука

24Инфо - 21.11.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска ќе се обрати на настан посветен на Денот на албанската азбука во организација на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците. Џафери ќе има поздравно обраќање на Научната академија по ...

Научна конференција посветена на албанската азбука со обраќање на Џафери

Слободен Печат - 21.11.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска ќе се обрати на настан посветен на Денот на албанската азбука во организација на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците. Џафери ќе има поздравно обраќање на Научната академија по ...

Џафери ќе се обрати на научна конференцијана посветена на албанската азбука

Канал5 - 21.11.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска ќе се обрати на настан посветен на Денот на албанската азбука во организација на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците. Џафери ќе има поздравно обраќање на Научната академија по ...

Џафери ќе се обрати на Научна конференцијана посветена на албанската азбука

MakPress - 21.11.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска ќе се обрати на настан посветен на Денот на албанската азбука во организација на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците. Џафери ќе има поздравно обраќање на Научната академија по ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

А1 On - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Фокус - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери:Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Канал5 - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание .

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Опсервер - 21.11.2020

– Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Press24 - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

24Инфо - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Слободен Печат - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

ММС - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

CivilMedia - 21.11.2020

„Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

iPortal - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Либертас - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Република - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Сител - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик, порача Џафери

Нетпрес - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

Вечер Прес - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Џафери: Институциите, медиумите и просветните работници да покажат како се чува албанскиот јазик

MakPress - 21.11.2020

Секој временски период ги бие своите битки и ги слави големите или малите борби кои се само камче во зацврстувањето на темелот на чувањето, развојот и ажурирањето на јазикот кој е жива материја и кој може и да потпадне под влијание на ...

Заев за Денот на албанската азбука: Градиме општество, со почит кон етничките разлики

Вечер - 22.11.2020

Со чествувањето на Денот на албанската азбука ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување на етничката и културната разноличност, односно богатството на Северна Македонија, вели премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев за Денот на албанската азбука: Градиме општество, со почит кон етничките разлики

Опсервер - 22.11.2020

Со чествувањето на Денот на албанската азбука ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување на етничката и културната разноличност, односно богатството на Северна Македонија, вели премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев го честиташе Денот на албанската азбука: Ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување на ...

Република - 22.11.2020

Премиерот Зоран Заев го честиташе Денот на создавањето на албанската азбука. Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците, и во нашата ...

Премиерот Заев го честиташе Денот на албанската азбука

Канал5 - 22.11.2020

Со чествувањето на Денот на албанската азбука ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување на етничката и културната разноличност, односно богатството на Македонија, рече Заев во честитката.

Заев за Денот на албанската азбука: Градиме општество, со почит кон етничките разлики

24Инфо - 22.11.2020

Со чествувањето на Денот на албанската азбука ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување на етничката и културната разноличност, односно богатството на Северна Македонија, вели премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев со честитка за Денот на албанската азбука: Јазикот и неговата азбука се дел од генетскиот код на еден народ

Фокус - 22.11.2020

Премиерот Зоран Заев испрати честитка за Денот на албанската азбука. -Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците, и во нашата заедничка ...

Заев со честитка за Денот на албанската азбука

PressingTV - 22.11.2020

Премиерот Зоран Заев го честиташе Денот на создавањето на албанската азбука. Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците, и во нашата ...

Заев за Денот на албанската азбука: Градиме општество, со почит кон етничките разлики

Точка - 22.11.2020

Со чествувањето на Денот на албанската азбука ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување на етничката и културната разноличност, односно богатството на Северна Македонија, вели премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката и културна ...

24 Вести - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го напиша премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев за Денот на албанска азбука: Јазикот е дел од генетскиот код на еден народ

А1 On - 22.11.2020

Јазикот и негова соодветна азбука се дел од генетскиот код на еден народ и се произлезени од универзалното право на самоопределување. Во тој генетски код се елементите на идентитетот и потенцијалите за комуникација, општествена интеграција, за ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката и културната ...

МКД - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го напиша премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука, заеднички го прославуваме и постоењето и зближувањето на две ...

Слободен Печат - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го напиша премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување ...

Скопје1 - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците, и во нашата заедничка историја, истакна премиерот Зоран Заев во честитката за Денот на ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката и културната ...

Press24 - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го напиша премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката и културната ...

ТВ21 - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го напиша премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката и културната ...

Бриф - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го напиша премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката и културната ...

Сител - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците, и во нашата заедничка историја. Во градот на конзулите, избран за седиште на овој конгрес, кој ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката и културната ...

iPortal - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го напиша премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...

Заев за Денот на албанската азбука: Градиме општество со почит кон етничките разлики

Н.Македонија - 22.11.2020

Со чествувањето на Денот на албанската азбука ја потврдуваме заедничката определба за почитување и унапредување на етничката и културната разноличност, односно богатството на Македонија, вели премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот на ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката разноличност

+инфо - 22.11.2020

Премиерот Заев упати порака до сите граѓани на земјава дека моделот за иднината започнува со почитувањето на сите народи и етнички заедници и оти тоа е европски и наш начин. Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите ...

Заев: Со чествувањето на Денот на албанската азбука се потврдува определбата за почитување на етничката и културната ...

Frontline - 22.11.2020

Денот на создавањето на албанската азбука има голема важност за сите Албанци и овој датум се смета за еден од клучните настани во историјата на Албанците и во нашата заедничка историја. Ова го напиша премиерот Зоран Заев во честитката по повод Денот ...