TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. Никифор (задушница)

Скопје24 - 22.02.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 февруари. Денеска е Св. маче *ик Никифор (Задушница). Во третиот век во Антиохија живееја двајца многу блиски пријатели, Саприкиј и Никифор.

Денеска се слави Светиот маченик Никифор

Слободен Печат - 22.02.2021

Житието на овој маченик јасно покажува дека Бог ја отфрла надменоста и со слава го овенчува смирението и братољубието. Во Антиохија живееја двајца блиски пријатели, учениот свештеник Саприкиј и простиот граѓанин Никифор.

Денеска е Св. маченик Никифор

Курир - 22.02.2021

Во третиот век во Антиохија живееја двајца многу блиски пријатели, Саприкиј и Никифор. Но, еден ден тие толку се налутија еден на друг, што не сакаа очи да си видат. По некое време Никифор ја сфати бедата на лутината и побара прошка од Саприкиј, кој ...