TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ФОТО | Златен јазик во устата: Мумифицираното „Златно момче“ пронајдено со 49 скапоцени амајлии

Слободен Печат - 25.01.2023

Истражувачите во Египет пронајдоа мумија на момче кое е погребано со бројни драгоцености, пишува „Си-ен-ен“, според студијата објавена во вторникот во списанието „Frontiers in Medicine“ . Станува збор за тинејџер кој починал пред 2.300 години во ...

Рентгенската снимка на мумија стара 2000 години откри скриено богатство завиткано во неа

Емитер - 25.01.2023

Запознајте го Златното момче – богатиот египетски тинејџер кој чекаше долго време за неговата прва рентгенска снимка направена со компјутерска томографија. Всушност, момчето го дочека “неговиот термин” по повеќе од два милениуми...

Во мумијата наречена „Златно момче“ биле пронајдени 49 амајлии

Факултети - 25.01.2023

Во 1916 година на гробишта во јужен Египет била откриена мумија, која потоа била евидентирана и испратена во Каиро. Таму била сместена во депото на Египетскиот музеј, по што била заборавена.

Во египетска мумија пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Макфакс - 24.01.2023

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот.

Во заборавена египетска мумија откриени 49 амајлии

Кајгана - 24.01.2023

Повеќе од еден век по откривањето на саркофагот, египтолозите одлучија да ја испитаат заборавената мумија наречена Златно момче. Во 1916 година, на гробишта во Јужен Египет била откриена мумија.

Во египетска мумија е откриено додадено златно срце со стихови од „Книгата на мртвите“ (ФОТО)

Канал5 - 24.01.2023

Дигиталното скенирање на египетска мумија открива дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот.

Во египетска мумија пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

MTM - 25.01.2023

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот.

„Златното момче“: Научниците открија нешто изненадувачко во египетска мумија

Кумановски м. - 25.01.2023

Дигиталното скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот.

Скарабеј наместо срце и златен јазик во устата: 49 амајлии скриени во мумијата на „Златното момче“

Алсат-М - 25.01.2023

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот.

Скарабеј наместо срце и златен јазик во устата: 49 амајлии скриени во мумијата на „Златното момче“

Zoom - 25.01.2023

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот.

Пронајдени амајлии со дигитално скенирање египетска мумија

Н.Македонија - 26.01.2023

Дигитално скенирање египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои Старите Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот.