TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

СВ. ЕРОТЕЈ: Свештеномаченик кој Христовата вера ја примил од светиот апостол Павле

Денешен - 17.10.2021

Денеска е 4 октомври (по стар стил) и се слави Светиот свештеномаченик Еротеј. Другар на свети Дионисиј Ареопагит. Верата ја прими од светиот апостол Павле малку после Дионисиј. Подоцна, овој апостол го постави за епископ Атински.

Денеска е свети свештеномаченик Дионисиј Ареопагит

Нетпрес - 16.10.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3-ти октомври. Свети Дионисиј Ареопагит е родум од Атина и се спомнува во Делата Апостолски како еден од малкумината што поверуваа на проповедта на апостол Павле во Атина.

Денеска е Св. свештеномаченик Дионисиј Ареопагит

4NEWS - 16.10.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 октомври. Свети Дионисиј Ареопагит е родум од Атина и се спомнува во Делата Апостолски како еден од малкумината што поверуваа на проповедта на апостол Павле во Атина.

Денеска се слави Св. свештеномаченик Дионисиј Ареопагит

Скопје24 - 16.10.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 октомври. Денеска е Св. свештеномаченик Дионисиј Ареопагит. Свети Дионисиј Ареопагит е родум од Атина и се спомнува во Делата Апостолски како еден од малкумината што поверуваа на ...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

Курир - 03.11.2021

Свети Аверкиј Рамноапостолен Во времето на царот Антонин Св. Аверкиј беше епископ во градот Јерапол Фригиски. Во тој град огромното мнозинство беа незнабожци, а Св. Аверкиј управуваше со своето малечко стадо и тагувајќи во срцето заради толкавото ...

СВ. ДИОНИСИЈ АРЕОПАГИТ: Напишал значајни дела за таинственото богословие, за небесната и црковната хиерархија и за ...

Денешен - 16.10.2021

Денеска е 3 октомври (по стар стил) и се слават Св. свештеномаченици Дионисиј Ареопагит, епископ Атински, Рустик презвитер и Елефтериј ѓакон Се вбројува во Седумдесетте апостоли. Овој прекрасен маж беше од угледно нензабожечко семејство од Атина.

Денес се празнува Светиот свештеномаченик Дионисиј Ареопагит епископ Атински

Слободен Печат - 16.10.2021

Се вбројува во Седумдесетте апостоли. Овој прекрасен маж беше од угледно нензабожечко семејство од Атина. Откако заврши фиолсофска школа во Атина, отиде во Египет за да учи уште. Во тоа време, еден ден на Крстот издивна Господ Исус Христос и сонцето ...