TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Годишнина од утврдувањето на македонската азбука и правопис

Expres - 03.05.2021

Денеска навршија 76 години откога со решение на Народната влада на Федерална Македонија се утврдени азбуката и правописот на македонскиот јазик, на предлог од Комисијата за јазик и правопис при Министерството на просветата.

На денешен ден 1945 година била утврдена македонската азбука со 31 буква

Република - 03.05.2021

Комисијата за јазик и правопис е формирана од Президиумот на АСНОМ во ноември 1944 година со цел да поднесе предлог за азбука и правопис на македонскиот јазик. Но, првата комисија не ги оформила целосно своите ставови, па, со извесни измени во ...

На денешен ден 1945 година била утврдена македонската азбука со 31 буква

Нетпрес - 03.05.2021

Комисијата за јазик и правопис е формирана од Президиумот на АСНОМ во ноември 1944 година со цел да поднесе предлог за азбука и правопис на македонскиот јазик. Но, првата комисија не ги оформила целосно своите ставови, па, со извесни измени во ...

На денешен ден пред 76 години била утврдена македонската азбука со 31 буква

МКД - 03.05.2021

На 3 мај 1945 година, Народната влада на Федеративна Македонија донесе решение за утврдување на македонската азбука која има 31 буква. Министерскиот совет на НР Македонија, по повеќемесечна работа на неколку комисии, врз основа на Резолуцијата на ...

76 години од утврдувањето на македонската азбука

Скопје инфо - 03.05.2021

На 3 мај 1945 година е донесено Решението за утврдување на македонската азбука, а два дена подоцна таа е официјално усвоена и воведена како службено и официјално писмо во Македонија. Македонската азбука е заснована врз кириличното писмо, но ...

На денешен ден: пред 76 години е донесено Решението за утврдување на македонската азбука

Lider - 03.05.2021

На 3 мај 1945 година е донесено Решението за утврдување на македонската азбука, а два дена подоцна таа е официјално усвоена и воведена како службено и официјално писмо во Македонија. Македонската азбука е заснована врз кириличното писмо, но ...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Народната Влада пред 76 години ја утврди македонската азбука со 31 буква

Денешен - 03.05.2021

Комисијата за јазик и правопис е формирана од Президиумот на АСНОМ во ноември 1944 година со цел да поднесе предлог за азбука и правопис на македонскиот јазик. Но, првата комисија не ги оформила целосно своите ставови, па, со извесни измени во ...