TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Песимизам во НБРМ – проекцијата за раст од 2.5% тешко остварлива

Денар - 12.10.2017

Песимизам во Народната Банка. Проекцијата за економски раст од 2.5% до крајот на годинава е тешко остварлива, заклучи Комитетот за монетарна политика. „Поволни движења се забележуваат во градежниот сектор и трговијата… Од друга страна, движењата во ...

Каков е квалитетот на кредитирањето на населението?...

Н.Македонија - 12.10.2017

Распространетоста на кредитите кон домаќинствата, пред сѐ на оние наменети за потрошувачка, е голема, односно концентрацијата кон поединечни клиенти е ниска. Сепак, не треба да се занемари фактот дека околу две третини од кредитите наменети за ...

НБРМ понуди на аукција благајнички записи по каматна стапка од 3,25%

Фактор - 12.10.2017

На 10 октомври 2017 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната ...

Ќе растат каматите на кредитите?

Слободен Печат - 12.10.2017

Населението во банките должи 2,25 милијарди евра, што во споредба со првиот месец од 2017 година претставува раст од 138 милиони евра, додека во споредба со јануари 2016 година растот изнесува 277,5 милиони евра.

НБРМ: Намалена депозитната база на банките во септември

Бизнис Инфо - 12.10.2017

Првичните монетарни податоци за септември 2017 година покажуваат намалување на депозитната база на банките на месечна основа, предизвикано од падот на корпоративните депозити, додека штедењето на населението продолжи да се зголемува, со забележани ...

Народна банка: Можно е да не се остварат проекциите за пораст на БДП од 2,5%

еМагазин - 12.10.2017

По падот на економската активност на БДП во второто тримесечје, високофреквентите показатели за третиот квартал даваат различни сигнали. Поволни движења се забележуваат во градежниот сектор и трговијата, а воедно поволни се и сигналите коишто ги ...

НБРМ: Проекцијата за домашниот бруто-производ ќе биде помалa од 2,5 проценти

Мета - 12.10.2017

По падот на економската активност на домашниот бруто-производ (БДП) во второто тримесечје, показателите за третиот квартал даваат различни сигнали, се вели во заклучокот по одржување на редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика ...

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

Банкарство.мк - 15.11.2017

На 14 ноември 2017 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната ...

НБРМ: Проекцијата за домашниот бруто-производ ќе биде помалa од 2,5 проценти

Локално - 12.10.2017

По падот на економската активност на домашниот бруто-производ (БДП) во второто тримесечје, показателите за третиот квартал даваат различни сигнали, се вели во заклучокот по одржување на редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика ...

НБМ: Има ризик дека растот на БДП ќе биде 2,5 проценти годинава

Newsroom - 12.10.2017

Има надолни ризици за раст на македонската економија од 2,5 проценти годинава, смета Народната банка (НБМ). Ризиците ги правдаат со понискиот раст во првата половина од годината. Се тврди дека во третото тримесечје поволни сигнали има кај ...

НБРМ: Градежниот сектор и трговијата со поволни движења во третиот квартал ...

Н.Македонија - 12.10.2017

НБРМ: Градежниот сектор и трговијата со поволни движења во третиот квартал Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на РМ одлучи денеска на аукција да понуди благајнички записи во износ од 25.000 милиони денари, на ниво на ...

НБРМ: Проекцијата за домашниот бруто-производ ќе биде помалa од 2,5 проценти

Либертас - 12.10.2017

По падот на економската активност на домашниот бруто-производ (БДП) во второто тримесечје, показателите за третиот квартал даваат различни сигнали, се вели во заклучокот по одржување на редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика ...

НБРМ: Градежниот сектор и трговијата со поволни движења во третиот квартал

Канал5 - 12.10.2017

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на РМ одлучи денеска на аукција да понуди благајнички записи во износ од 25.000 милиони денари, на ниво на достасувањето од септемвриската аукција, по каматна стапка од 3,25 проценти.

НБРМ: Градежниот сектор и трговијата со поволни движења во третиот квартал

А1 On - 12.10.2017

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на РМ одлучи денеска на аукција да понуди благајнички записи во износ од 25.000 милиони денари, на ниво на достасувањето од септемвриската аукција, по каматна стапка од 3,25 проценти.

НБРМ: Градежниот сектор и трговијата со поволни движења во третиот квартал

Слободен Печат - 12.10.2017

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на РМ одлучи денеска на аукција да понуди благајнички записи во износ од 25.000 милиони денари, на ниво на достасувањето од септемвриската аукција, по каматна стапка од 3,25 проценти.

НБРМ: Градежниот сектор и трговијата со поволни движења во третиот квартал

Телевизија Нова - 12.10.2017

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на РМ одлучи денеска на аукција да понуди благајнички записи во износ од 25.000 милиони денари, на ниво на достасувањето од септемвриската аукција, по каматна стапка од 3,25 проценти.

НБРМ: Поволни движења во градежништвото и трговијата, неповолни во индустријата

Вечер - 12.10.2017

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на РМ одлучи денеска на аукција да понуди благајнички записи во износ од 25.000 милиони денари, на ниво на достасувањето од септемвриската аукција, по каматна стапка од 3,25 проценти.

Поволни движења во градежниот сектор и трговијата во третиот квартал

+инфо - 12.10.2017

Податоците за инфлацијата за септември укажуваат на одредено забавување на годишната стапка на инфлација на 1,7 отсто. Различни сигнали за економската активност покажуваат податоците со кои располага Народната банка (НБРМ).

НБРМ: Градежниот сектор и трговијата со поволни движења во третиот квартал

Либертас - 12.10.2017

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на РМ одлучи денеска на аукција да понуди благајнички записи во износ од 25.000 милиони денари, на ниво на достасувањето од септемвриската аукција, по каматна стапка од 3,25 проценти.