TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МАНУ не го дава името, Владата вели дека ќе мора да се прекрсти

МКД - 25.02.2021

Македонската академија на науките и уметностите e институција која е формирана од државата и се финансира од буџетот на државата, па според Преспанскиот договор државата презела обврска дека треба да користи друго име.

Владата ѝ порача на МАНУ дека мора да се прекрсти

+инфо - 25.02.2021

МАНУ e институција која е формирана од државата и користи државно финансирање за своето работење. Следствено на тоа е должна да го применува договорот од Преспа. Според овој документ, придавката во однос на државата, нејзините службени органи и ...

Владата ѝ порача на МАНУ дека мора да се прекрсти

Press24 - 25.02.2021

МАНУ го отфрлила предлогот за преименување од „Македонска академија на науките и уметностите“ во „Акадамија на науките и уметностите на Република Северна Македонија“, по што Владата го повлекла Законот од Собранието, пишува Плусинфо.

МАНУ одби да си го смени името, не сака „Северна“

еМагазин - 25.02.2021

Највисоката научна институција во Македонија, Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) одби да го смени името и во него да ја стави кованицата „Северна“, Откако од МАНУ дознале дека во Собранието веќе е доставен предлог за промена на ...

МАНУ не си го дава името и со Иницијатива го брани пред Собранието

Вечер Прес - 25.02.2021

Додека повеќето институции речиси веднаш по препораките на Владата за промена на името на институциите (според одредби во Преспанскиот договор), веднаш и со леснотија се откажаа од имињата на институциите кои ги имаа и по повеќе од 70 години, дури и ...

МАНУ не сака да биде „Северна“, Заев натеран да се повлече!

Денешен - 25.02.2021

Македонската академија на науките и уметностите му кажа НЕ на Договорот од Преспа, односно НЕ за менување на придавката „македонска“. Највисоката научна институција одби да го смени името и во него да ја стави насино инсталираната кованица Северна.

Значајна победа над Cеверна: МАНУ останува МАНУ

Република - 25.02.2021

МАНУ не го менува името. Собранието го отфрли Предлог-законот за изменување на Законот за Македонската академија на науките и уметностите. Претседателот на Собранието Талат Џаџери ја информирал Академијата дека законот се повлекува на барање на МАНУ.

МАНУ се избори да си го сочува името и придавката „македонска“

Скопско Ехо - 25.02.2021

Македонската академија на науките и уметностите го сочува своето изворно име откако академиците не прифатија негова промена со додавање на кованицата „Северна“. Промената ја предложила Владата, врз основа на Преспанскиот договор потпишан со Грција, ...

МАНУ му одби „Северна“ на Заев

Алфа - 25.02.2021

МАНУ нема да го го менува името во духот на Преспанскиот договор. По официјалното барање на Академијата до Владата името да остане непроменето, до најважната научно-образовна институција во државата стигнал официјален допис дека Владата сепак ќе го ...

Грчева: МАНУ го одби барањето на Владата да го промени името

Фактор - 25.02.2021

Претседателката на „Глас за Македонија“, Солза Грчева, објави дека Македонската академија на науките и уметностите, го одбила барањето на Владата Според Грчева, академикот Абдулменаф Беџети бил единствениот кој се изјаснил позитивно.

Солза Грчева: Браво за Македонската академија!! Камо вака сите инситуции да не попуштаа

PressingTV - 25.02.2021

Претседателката на „Глас за Македонија“, Солза Грчева, објави дека Македонската академија на науките и уметностите, го одбила барањето на Владата Според Грчева, академикот Абдулменаф Беџети бил единствениот кој се изјаснил позитивно.

Грчева: МАНУ го одби барањето на Владата да го промени името

Скопје1 - 25.02.2021

Претседателката на „Глас за Македонија“, Солза Грчева, на својот ФБ профил објави дека Македонската академија на науките и уметностите, го одбила барањето на Владата. „МАНУ успеа да си го задржи името.

Грчева: МАНУ го одби барањето на Владата да го промени името

Press24 - 25.02.2021

Претседателката на „Глас за Македонија“, Солза Грчева, на својот Фејсбук објави дека Македонската академија на науките и уметностите, го одбила барањето на Владата Според Грчева, академикот Абдулменаф Беџети бил единствениот кој се изјаснил ...

МАНУ го одби барањето на Владата да го промени името

Курир - 25.02.2021

МАНУ успеа да си го задржи името. Го одбија дописот од Владата за итна промена во нешто перверзно како Национална Академија на ….Северна Македонија. Против, само акад. Беџети. После натегања, Владата мораше да попушти.

МАНУ го одби барањето на Владата да го промени името

Скопје инфо - 25.02.2021

МАНУ не го менува името. Собранието го отфрли Предлог-законот за изменување на Законот за Македонската академија на науките и уметностите. Претседателот на Собранието Талат Џаџери ја информирал Академијата дека законот се повлекува на барање на МАНУ.

МАНУ останува МАНУ

Нетпрес - 25.02.2021

МАНУ не го менува името. Собранието го отфрли Предлог-законот за изменување на Законот за Македонската академија на науките и уметностите. Претседателот на Собранието Талат Џаџери ја информирал Академијата дека законот се повлекува на барање на МАНУ.

Aкaдемиците ce избopија, MAHУ ocтанува Мaкeдoнcкo

Мак. Весник - 25.02.2021

МАНУ не го менува името. Собранието го отфрли Предлог-законот за изменување на Законот за Македонската академија на науките и уметностите. Претседателот на Собранието Талат Џаџери ја информирал Академијата дека законот се повлекува на барање на МАНУ.

МАНУ не го дава името!

+инфо - 25.02.2021

Претседателот на Собранието Талат Џаџери ја информирал Академијата дека законот се повлекува на барање на МАНУ. МАНУ не го менува името. Собранието го отфрли Предлог-законот за изменување на Законот за Македонската академија на науките и уметностите.

Заев: МАНУ ја афирмира македонската наука и уметност преку негување на важните алки за развојот на С.Македонија

Локално - 24.02.2021

Како резултат на македонскиот културен и духовен континуитет и како резултат на потребата за институционална втемеленост на науката и уметноста, на денешен ден – 23 февруари 1967 година, Собранието на СР Македонија го донесе Законот за Македонската ...