TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денес е „Благовец“ празник на мајките, честит именден на Благој, Благица, Блаже..

Порта - 07.04.2020

Името на празникот Благовештението е истоименито со Евангелието. Тие носат исто име. Евангелие е Благовестие, Благовештение. Празникот така и се нарекува на грчки јазик: Евангелизмос (ЈО Еујаггелисмовч), а на старомакедонски (црковно-словенски) ...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Благовештение, празник на кој се слави веста за повторното воспоставување на единството на ...

Денешен - 07.04.2020

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 март. Денеска е Благовештение. Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква. Тоа е момент кога се слави веста за повторното воспоставување на единството на ...

Денеска е Благовец, денот на мајките- еве што треба да направите

Пулс24 - 06.04.2020

Празникот Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот, (или на 25 март според стариот) календар. Меѓу народот повеќе е познат како Благовец, Благоец, Блошчојне… Се смета за тежок празник поради што ...

Денеска е Благовец, денот на мајките- еве што треба да направите

Курир - 06.04.2020

Празникот Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот, (или на 25 март според стариот) календар. Меѓу народот повеќе е познат како Благовец, Благоец, Блошчојне… Се смета за тежок празник поради што ...

Утре се празнува Благовец – Еве што вели црковната традиција!

iPortal - 06.04.2020

Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот, (или на 25 март според стариот) календар. Некои дури го сметаат за голем празник како Велигден поради што се вели: „Благовец, прв ден Велигден“.

УТРЕ Е СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ: Празник на Пресвета Богородица, мајката која дала нов живот

Денешен - 06.04.2020

Според календарот на Македонската православна црква утре е 25 март според стариот стил, односно 7 април, и големиот христијански празник Свето Благовештение. Именден празнуваат Благоја, Блаже, Благојка, Благица… Овој празник спаѓа во постојаните ...

За православните верници денес е Благовештение

Вечер - 07.04.2020

Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква. Тоа е момент кога се слави веста за повторното воспоставување на единството на Бога и човекот. Момент кога пред нас повторно се отвораат еднаш затворените врати на вечниот и ...

Денеска е Благовец – еве зошто се слави овој празник?

iPortal - 07.04.2020

Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква. Тоа е момент кога се слави веста за повторното воспоставување на единството на Бога и човекот. Момент кога пред нас повторно се отвораат еднаш затворените врати на вечниот и ...

Денеска е Благовештение

Скопје инфо - 07.04.2020

Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква. Тоа е момент кога се слави веста за повторното воспоставување на единството на Бога и човекот. Момент кога пред нас повторно се отвораат еднаш затворените врати на вечниот и ...