TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Германската дипломатка Штајнакер: Апсурдно е да се тврди дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот

Нетпрес - 22.11.2020

Гудрун Штајнакер, поранешен заменик-амбасадор на Германија во Софија во анализа за Дојче Веле тврди дека е апсурдно да се тврди дека макаедонскиот јазик е дијалект на ...

Германски дипломат : Апсурдно е да се тврди дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот

Канал5 - 22.11.2020

Гудрун Штајнакер, поранешен заменик-амбасадор на Германија во Софија во анализа за Дојче Веле тврди дека е апсурдно да се тврди дека макаедонскиот јазик е дијалект на бугарскиот. Бојко Борисов неодамна со право потсети дека во 2006 година неговата ...

Јованова - Грујовска: Ставот на БАН за јазикот не е на сите бугарски академици

Р.С.Европа - 22.11.2020

Ставот за македонскиот јазик е на дел бугарски академици, не на сите. Деновиве следиме дека за дневно политички потреби ги користат оние што велат дека ние сме некоја дијалектна форма, вели Елена Јованова-Грујовска, директорката на Инстутутот за ...

Македонскиот и бугарскиот се различни јазици, а не дијалект еден на друг

Р.С.Европа - 22.11.2020

Македонскиот јазик имаа соодветен развој на сите рамништа – фонетски, морфолошки, синтаксички, лексички развој, што потврдува дека станува збор за различни јазици, а на за дијалект, вели Елена Јованова - Грујовска од Институтот Крсте ...

Бугарите збеснаа откако македонскиот јазик се најде на листа на 10. најстари јазици во светот кои се зборуваат и денес

Слободен Печат - 21.11.2020

Еволуцијата на јазикот е како еволуцијата на биологијата – се случува постепено, генерација по генерација, па затоа и не постои точка на „кршење“ помеѓу еден јазик и следниот јазик што се развил од истиот.

Бугарите бесни откако македонскиот јазик се најде на листа на 10. најстари јазици во светот кои се зборуваат и денес

Мак. Весник - 21.11.2020

Така, секој од доленаведените јазици има нешто посбено, нешто античко, што го прави различен од другите, пишува авторката Лени Селингер во текстот споделен на угледниот сајт посетуван од милиони корисници годишно, The Culture Trip (во превод: ...

Основно непознавање е да тврдиш дека македонскиот е дијалект на бугарскиот со застарени поими за јазик и нација, вели ...

Либертас - 21.11.2020

Бугарскиот културолог Александар Ќосев ги критикува ставовите на официјална Софија дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот, додавајќи дека се работи за основни непознавања и застарени поими за нација и јазик.

Бугарите бесни! Македонскиот јазик се најде на листа на 10 најстари јазици во светот кои се зборуваат и денес

Во Центар - 21.11.2020

Еволуцијата на јазикот е како еволуцијата на биологијата – се случува постепено, генерација по генерација, па затоа и не постои точка на „кршење“ помеѓу еден јазик и следниот јазик што се развил од истиот.

Бугарите збеснаа, македонскиот јазик се најде на листа на 10. најстари јазици во светот кои се зборуваат и денес

Нетпрес - 22.11.2020

Еволуцијата на јазикот е како еволуцијата на биологијата – се случува постепено, генерација по генерација, па затоа и не постои точка на „кршење“ помеѓу еден јазик и следниот јазик што се развил од истиот.

Јованова-Грујовска: Ставот на БАН за јазикот не е на сите бугарски академици

24 Вести - 22.11.2020

„Ставот за македонскиот јазик е на дел од бугарските академици, не на сите. Деновиве следиме дека за дневно политички потреби ги користат оние што велат дека ние сме некоја дијалектна форма“ вели Елена Јованова-Грујовска, директорката на Инстутутот ...

Јованова-Грујовска: Како не постоел македонски јазик, „Бели мугри“ е објавена во 1939 година

Expres - 22.11.2020

Ако е историски факт е дека македонскиот јазик е кодифициран, односно официјално озаконет во 1945 година, дали значи дека во периодот пред таа година не се зборувал македонскиот јазик, е едно од прашањата на кои одговара, Елена Јованова – Грујовска, ...

Ставот за македонскиот јазик не го делат сите бугарски академици, вели директорката на Институтот за македонски јазик

360 степени - 22.11.2020

Ставот за македонскиот јазик е на дел бугарски академици, не на сите. Деновиве следиме дека за дневно политички потреби ги користат оние што велат дека ние сме некоја дијалектна форма, вели Елена Јованова – Грујовска, директорка на Институтот за ...

ЛЕНИ СЕЛИНГЕР ГИ ЗБЕСНА БУГАРИТЕ: Македонскиот јазик е меѓу 10-те најстари во светот

Денешен - 22.11.2020

Еволуцијата на јазикот е како еволуцијата на биологијата – се случува постепено, генерација по генерација, па затоа и не постои точка на „кршење“ помеѓу еден јазик и следниот јазик што се развил од истиот.

Германски дипломат: Барањето на Бугарија за македонскиот јазик е навредливо, провокативно, ненаучно, нереално

Република - 22.11.2020

И германската влада мора да го искористи своето претседателство со ЕУ за да ја убеди бугарската влада и особено премиерот и лидер на ГЕРБ, чие име дефинира „европско“, да ја преземе одговорноста за Европа и да им остави на експертите да ги решаваат ...

Основно непознавање е да тврдиш дека македонскиот е дијалект на бугарскиот со застарени поими за јазик и нација, вели ...

360 степени - 21.11.2020

Лошата работа е кога измислените светови стануваат партија и партијата влегува во парламентот за да ги брани наводно патриотските каузи, тврди професорот по историја на културата на софискиот Филозофски факултет Бугарскиот културолог Александар ...

Сталин живееше во Софија, не во Скопје

Н.Македонија - 21.11.2020

Сите медиуми во Македонија ја објавија изјавата на министерката за надворешни работи на Бугарија Екатерина Захариева во која вели дека во Македонија сѐ уште живеат идеите на Сталин и Тито.

Македонско-бугарски континуум и дисконтинуум

Окно - 20.11.2020

Името Булгар е од туркско потекло, коешто првобитно означувало конкретна туркска народност. Имам малку трпение за крајности содржани во изјави од типот – „македонскиот и бугарскиот јазик (и народ) немаат ништо заедничко“, „македонскиот и бугарскиот ...

Европа го зборува мојот мајчин јазик – Веле Смилевски

МКД - 20.11.2020

Песна посветена на европските поети добитници на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата, чии опуси се објавени на македонски јазик, Европа го зборува мојот мајчин јазик додека Никита Станеску на истекот на Црниот Дрим ни вели: Јас сум само ...