TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Првпат забележана светлина од зад црна дупка, што покажува дека Ајнштајн бил во право

МКД - 31.07.2021

Во најновата студија е користен необичен ефект кога светлината избива околу „црната“ дупка, така што научниците можат да видат што има од другата страна. Тим научници, по долгогодишно истражување, забележаа светлина од другата страна на црната ...

„Стенфорд“: Ајнштајн бил во право за црните дупки

ТВ21 - 31.07.2021

Астрономи од Универзитетот „Стенфорд“ (САД) и повеќе други земји, успеаја да погледнат зад црна дупка по првпат и така покажаа дека Алберт Ајнштајн бил во право за тоа како се однесуваат овие мистериозни вселенски појави.

Ајнштајн имал право | Општата теоријата за релативност потврдена: Научниците забележале светлина зад црна дупка

Слободен Печат - 30.07.2021

Астрономите за првпат забележале светли одблесоци на Х-зраци од супермасивна црна дупка во центарот на галаксијата оддалечена 800 светлосни години. Истражувачите проучувале карактеристика позната како корона, но телескопите исто така собрале ...

Научници забележале светлина од другата страна на црната дупка

Иновативност - 30.07.2021

Научниците забележале светлина од другата страна на црната дупка за првпат во историјата, пренесе во четврток британски Индипендент. Ваквото откритие изгледа невозможно, со оглед на тоа дека црните дупки „јадат“ се што ќе им се приближи, вклучително ...

Научници за првпат во историјата видоа светлина на другата страна од црната дупка

Канал5 - 30.07.2021

Британскиот „Индипендент“ известува дека научниците забележале светлина од другата страна на црната дупка и дека ова се случува првпат во историјата. Ваквото откритие не само што изгледа тешко, туку делува и невозможно, со оглед на тоа што црните ...

Научниците првпат забележаа светлина од другата страна на црна дупка

Факултети - 29.07.2021

Научниците првпат забележаа светлина што доаѓа од другата страна на црна дупка. Ова се чини невозможно бидејќи за црните дупки се знае дека „голтаат“ сè што е во нивна близина, вклучувајќи ја и светлината.

„Стенфорд“: Ајнштајн бил во право за црните дупки

Frontline - 29.07.2021

Астрономи од Универзитетот „Стенфорд“ (САД) и повеќе други земји, успеаја да погледнат зад црна дупка по првпат и така покажаа дека Алберт Ајнштајн бил во право за тоа како се однесуваат овие мистериозни вселенски појави.

„Стенфорд“: Ајнштајн бил во право за црните дупки

MakPress - 29.07.2021

Астрономи од Универзитетот „Стенфорд“ (САД) и повеќе други земји, успеаја да погледнат зад црна дупка по првпат и така покажаа дека Алберт Ајнштајн бил во право за тоа како се однесуваат овие мистериозни вселенски појави.

Научниците за прв пат виделе светлина од другата страна на црната дупка

Кумановски м. - 29.07.2021

Британскиот Индипендент денеска известува дека научниците забележале светлина од другата страна на црната дупка и дека ова е првпат во историјата. Ваквото откритие не само што изгледа тешко, туку и изгледа невозможно, со оглед на тоа дека црните ...