TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Само 1% од најбогатите испуштаат повеќе CO2 од најсиромашните 66%

24Инфо - 20.11.2023

Најбогатиот дел од населението, околу еден процент, е одговорен за повеќе штетни емисии на јаглерод од најсиромашните 66 проценти заедно, а последиците претставуваат опасност за најранливите заедници и глобалните напори за борба против климатската ...

Најбогатите еден процент загадуваат како пет милијарди луѓе

Кумановски м. - 21.11.2023

Емисиите на јаглерод диоксид и јаглерод моноксид на најбогатиот еден процент од луѓето на планетата се еднакви на загадувањето предизвикано од пет милијарди луѓе, или две третини од населението на Земјата.

Извештај: Најбогатите 1% испуштаат исто количество CO2 како две третини од населението

МКД - 20.11.2023

Најбогатите 1 отсто испуштаат иста количина на јаглерод диоксид (CO2) како и најсиромашните две третини од населението на планетата, според новиот извештај на Оксфам. Во 2019 година, емисиите на јаглерод од најбогатите 1 отсто се зголемија на 16 ...

Оксфам: Богатите многу повеќе ѝ штетат на климата од сиромашните

Deutsche Welle - 20.11.2023

Процентот најбогати луѓе во светот предизвикале штетни гасови колку пет милијарди луѓе на планетата, се вели во извештај на организацијата Оксфам. Од начинот на кој што живее еден човек, од неговиот личен приход и имот, зависи и обемот на штетите ...

Најбогатите 1% произведуваат повеќе јаглеродни емисии од најсиромашните 66%, покажува нова студија

Радио МОФ - 20.11.2023

Најбогатите еден процент од човештвото е одговорно за повеќе јаглеродни емисии од најсиромашните 66 проценти, со опасни последици по ранливите заедници и глобалните напори да се спречат климатските промени, покажува нова сеопфатна студија за ...

„Загадувачката елита“ ја ограбува планетата до степен на уништување

Независен - 20.11.2023

Најбогатиот 1% од човештвото е одговорен за повеќе емисии на јаглерод од најсиромашните 66%, со страшни последици за ранливите заедници и глобалните напори за справување со климатската вонредна состојба, се наведува во најновиот извештај.

Трка со времето кој да го наплати данокот од јаглерод, ЕУ или Македонија

Мета - 20.11.2023

Дали Европската Унија или Македонија ќе ги собира парите од данокот на јаглерод? Дилемата сè уште е актуелна, а државата е во трка со времето, до 2026 година да обезбеди механизми давачката да се наплатува тука, за парите да завршат во домашниот, а ...