TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Јашари немал право да дозволи младиот Џафери да полага правосуден испит без диплома, велат адвокатите

МКД - 02.12.2022

Имал ли дискреционо право министерот за правда да им дозволи на синот на Талат Џафери, Барлет , и на уште 448 студенти да полагаат правосуден испит е правната дилема откако Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) објави дека не може да ...

24 анализа - Ја покажа ли аферата за недипломираните студенти кои полагале правосуден испит од Штуловиот факултет ...

24 Вести - 01.12.2022

Правосудството пука по сите шевови - ја покажа ли аферата за недипломираните студенти кои полагале правосуден испит од Штуловиот факултет што ја отвори Антикорупциска на површина целата гнилост на македонскиот систем? Кој ќе одговара за толкувањето ...

Деца не учете право, бидете со министерот на здраво

Фокус - 01.12.2022

Ова што се случува деновиве со правосудниот испит на синот на Претседателот на Собрание и со именување на членови на Управниот одбор на Академијата за судии и обвинители е само уште еден доказ за принципите и начелата кои владеат во нашата држава, а ...

Ќе се ревидираат ли дипломите и праводусните испити на спорните кандидати?

Сител - 01.12.2022

Штуловиот универзитет во Тетово од 2008 до 2012 година издавал дипломи со звање што го добива дипломиран правник со четири студиски години, но со број на кредити како правниците со три студиски години, потврдила ревизијата што ја направил Државниот ...

Гошев за ТВ 24: Недипломиран правник не може да полага правосуден испит

24 Вести - 01.12.2022

Адвокатот и поранешниот министер за правда Туше Гошев во емисијата 24 анализа рече дека темелна вредност на еден народ е почитување на законот кој сам го донел. Кога сопствениот закон, не се почитува, тогаш се рушат темелните вредности на еден ...

Ивановска за ТВ 24: Како може да има министер дискреционо право да доделува некому право да полага кога има пропишани ...

24 Вести - 01.12.2022

Билјана Ивановска претседателка на ДКСК во емисијата 24 анализа истакна дека дека правилата кога студентот Џафери се запишал за да полага правосуден испит, правилото е да има 300 кредити. проблемот е што ги немал.

Контраверзни имиња во комисијата за правосуден испит од 2015

24 Вести - 01.12.2022

Лидија Неделкова, Иџет Мемети и Јово Вангеловски биле дел од комисијата за правосуден испит во 2015 година, кога со спорни уверенија од Универзитетот на Југоситочна Европа на студенти им било дозволено да полагаат правосуден испит предвреме, меѓу ...

Неделкова: Комисијата нема никаква врска со документите на кандидатите, за тоа е одговорен министерот

Фокус - 01.12.2022

Комисијата за правосуден испит којашто ги испитувала кандидатите за полагање во 2015 година, кога правосуден испит положил синот на собранискиот спикер, Талат Џафери , нема никаква врска со документите на кандидатите, ниту ги прегледувала, ниту ...

Екс врховни судии и Народен правобранител во комисијата во чиј мандат предвреме се полагало правосуден

Телма - 01.12.2022

Лидија Неделкова, која во тој период беше врховен судија, била претседателка на испитната комисија за полагање на правосуден испит во 2015-та година, кога се забележани случаи на предвремено полагање.

За што служат законите?

Deutsche Welle - 01.12.2022

Уредби, законски дупки, дискрециски права... Еден случај открива како секој го земал од „полицата“ само тоа што му одговора. Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) при постапувањето по анонимна претставка заради сомневање за начинот ...

Лидија Неделкова, Иџет Мемети и Јово Вангеловски – членови на Комисијата пред која полагале спорните правници

Фокус - 01.12.2022

Поранешната претседателка на Кривичниот и Врховниот суд, Лидија Неделкова, тогашниот Народен правобраните, Иџет Мемети, како и поранешниот претседател на Врховниот суд, Јово Вангеловски биле дел од членовите на Комисијата за правосуден испит во 2015 ...

Вангеловски, Неделкова, Мемети и Арслани биле во комисијата за правосуден испит која пропуштала недипломирани меѓу кои ...

Телма - 01.12.2022

Претседателката на испитната комисија за полагање на правосуден испит формирана во Правда во 2015-та била Лидија Неделкова, која во тој период беше врховен судија, а претходно во еден мандат беше и претседателка на Врховниот суд.

Андоновски: Невозможно е студент кој не дипломирал да може да полага правосуден испит

24Инфо - 30.11.2022

Еден од условите за полагање на правосуден испит е искуството стекнато во институција за правните работи, во суд, обвинителство, Државно правобранителство, Народен правобранител, адвокат, нотар или извршител, вели за ЦИВИЛ медиа , заменикот јавен ...

КАДИЕВ: Во законите нема можност за предвремено полагање, ниту фалс дипломи се издаваат поради техничка грешка

Денешен - 30.11.2022

Во 2013 година важел еден закон, сега има нов закон кој што, очигледно, воведува нова одредба, нов став кој вели дека предвременото полагање на правосуден испит е забрането, посочи адвокатот Дељо Кадиев во вечерашната дебата во „Топ тема“ на Телма ...

Кадиев во „Топ Тема“: Никаде во законот од 2013 година не пишува дека министер има дискреционо право да дозволи ...

360 степени - 30.11.2022

Министерот за правда Никола Тупанчески, пак, денеска изјави дека според три законски акти од Законот за правосуден испит донесен во 2013, министерот имал дискреционо право да дозволи предвремено полагање на правосудниот испит.

Андоновски: Невозможно е студент кој не дипломирал да може да полага правосуден испит

Бриф - 01.12.2022

Јован Андоновски Еден од условите за полагање на правосуден испит е искуството стекнато во институција за правните работи, во суд, обвинителство, Државно правобранителство, Народен правобранител, адвокат, нотар или извршител, вели за ЦИВИЛ медиа, ...

Кадиев: Во законите нема можност за предвремено полагање правосуден, ниту дипломи се издаваат поради техничка грешка

Република - 01.12.2022

Во 2013 година важел еден закон, сега има нов закон кој што, очигледно, воведува нова одредба, нов став кој вели дека предвременото полагање на правосуден испит е забрането, посочи адвокатот Дељо Кадиев во вечерашната дебата во „Топ тема“ на Телма ...

Неделкова, Вангеловски и Иџет Мемети ги аминувале полагањата на спорните правосудни испити

Независен - 01.12.2022

Поранешната претседателка на Кривичниот и Врховниот суд, Лидија Неделкова, тогашниот Народен правобраните, Иџет Мемети, како и поранешниот претседател на Врховниот суд, Јово Вангеловски биле дел од членовите на Комисијата за правосуден испит во 2015 ...

Неделкова: Министерот е одговорен за документите на кандидатите, Комисијата нема никаква врска со тоа

Република - 01.12.2022

Комисијата за правосуден испит којашто ги испитувала кандидатите за полагање во 2015 година, кога правосуден испит положил синот на собранискиот спикер, Талат Џафери, нема никаква врска со документите на кандидатите, ниту ги прегледувала, ниту ...