TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Месиќ за Конференцијата на неврзаните во Белград: „Чист историски фалсификат“

МКД - 13.10.2021

Поранешниот претседател на Хрватска и последниот претседавач со Претседателството на СФРЈ пред распадот на поранешната држава Стјепан Месиќ изнесе низа критики за Конференцијата на Движењето на неврзаните која се одржа во Белград.

Лево за мир – десно на штандот за оружје

Deutsche Welle - 13.10.2021

Неврзаните во Белград – носталгично потсетување на обидите за создавање на поправеден и мултиполарен свет. А и потсетување дека „Вучиќ е можеби некој мал Тито“, но и да се продаде нешто од оружјето.

Неврзаните и нивните деца

Deutsche Welle - 13.10.2021

Пред 60 години е основано Движењето на неврзаните. Основачката конференција во Белград означи почеток на интензивна соработка и размена на тогашна Југославија со многу африкански земји. Млади од Африка на пример радо доаѓаа да студираат во Белград.

Самитот на неврзаните понуди носталгија, но не и политички одлуки

Н.Македонија - 13.10.2021

На дводневниот самит со кој се одбележуваат шест децении на Движењето на неврзаните, одржан во Белград, присуствуваа делегации од над 105 држави, но тој не донесе никакви политички одлуки, а беа забележливи напорите на организаторот за настанот да ...

Заврши самитот на неврзаните во Белград

Тера - 13.10.2021

Дводневниот самит на Движењето на неврзаните заврши во Белград со конференција на министрите за надворешни работи на Србија и Азербејџан, двете земји кои беа домаќини на собирот. Шефот на српската дипломатија Никола Селаковиќ рече дека бројот на ...

Заврши Самитот на неврзаните во Белград

Република - 13.10.2021

Дводневниот самит на Движењето на неврзаните заврши денеска во Белград со конференција на министрите за надворешни работи на Србија и Азербејџан, двете земји кои беа домаќини на собирот. Шефот на српската дипломатија Никола Селаковиќ рече дека ...