TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Отворена изложба на слики од Глигор Чемерски

+инфо - 13.03.2018

Преку оваа изложба се одбележуваат неговите живот и дело. Поставени се негови слики кои се сопственост на локалната самоуправа, на кавадаречкиот музеј или на приватни колекционери. Глигор Чемерски беше сестран талент, а врвен сликар стана под ...

На денешен ден: Почина Петар Мазев

Cooltura - 13.03.2018

На денешен ден, 13 март 1993 година во Скопје почина Петар Мазев , македонски академски сликар, еден од најпознатите уметници на 20-от век во Македонија, претставник на експресионизмот во Македонија...

Слики на Глигор Чемерски изложени во Кавадарци ...

Н.Македонија - 12.03.2018

Слики на Глигор Чемерски изложени во Кавадарци По повод 77 години од раѓањето на уметникот Глигор Чемерски, во домот на културата „Иван Мазов-Климе“ од Кавадарци e отворена изложба на негови слики.

Отворена изложба на дела на големиот Глигор Чемерски во Кавадарци

Канал 77 - 12.03.2018

Креатор на бројни дела уметнички дела и мозаици во земјава, меѓу кои и оној во претседателската куќа на Водно. 77 години од раѓањето на големиот уметник Глигор Чемерски, беа повод за отворање на изложба на негови слики во Домот на културата „Иван ...

Чемерски го одбра сликарството под влијание на вујко му Петар Мазев

Слободен Печат - 13.03.2018

Преку оваа изложба се одбележуваат неговите живот и дело. Поставени се негови слики кои се сопственост на локалната самоуправа, на кавадаречкиот музеј или на приватни колекционери. Пишува Светлана Дарудова , Кавадарци Глигор Чемерски беше сестран ...

На денешен ден почина Петар Мазев

Република - 13.03.2018

На денешен ден, 13 март 1993 година во Скопје почина Петар Мазев, македонски академски сликар, еден од најпознатите уметници на 20-от век во Македонија, претставник на експресионизмот во Македонија… Завршил Академија за ликовна уметност во Белград, ...