Кога одлучуваме што да подготвиме за ручек, се грижиме тоа да биде првенствено она што го сакаме, но и дарежливи и благодарни за подготовката. Пилешкото секако спаѓа во овие намирници и се прави на различни начини, со зеленчук или тестенини.
Традиционално приготвен ручек на огниште е инспирација за модерно неделно јадење, направено од обликувано телешко месо, сланина и компири. Состојки: Подготовка: Ситно исецкајте ја сланината, магдоносот и лукот.
Шницли од пилешко месо – брзи и вкусни. Состојки: 1/2 кг пилешко бело месо 1 кромид 2 чешниња лук 3 парчиња леб 2 дл млеко сол бибер малку масло Начин на подготовка: Белото месо и кромидот сомелете ги.