TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Далеку полесно се станува државен директор отколку обичен референт

IRL - 11.09.2019

Нема закон кој ги обврзува Владата и локалната самоуправа при процесот на членови во раководните структури во државните претпријатија, укажува најновото истражување на Центарот за граѓански комуникации .

Истражување на невладини: Во управен и надзорен само со партиска книшка

Сител - 11.09.2019

Членството во партија се уште пресудно за избор на членовите на Управните и Надзорните одбори во јавните претпријатија. Се одбираат по партиски списоци и без јавен оглас, покажува истражувањето на Центарот за граѓански комуникации.

Државата без јасна процедура за именување на членови на одбори

Алсат-М - 11.09.2019

Ниту едно јавно претпријатие во земјава нема одредена јасна процедура како го врши изборот на членовите на управните и надзорните одбори. Наодите на најновиот извештај на Центарот за граѓански комуникации покажува дека не е јасно кој ги предлага ...

ЦГК: Многу политички кадри членови на управни одбори во државните претпријатија

Канал5 - 11.09.2019

Списоци за тоа кој ќе биде член на управен и надзорен одбор во државните претпријатија се составуваат во партиски кругови, покажува истражувањето на Центарот за граѓански комуникации. Сабина Факиќ оценува дека воопшто нема ниту процедура, ниту ...

ЦГК: Партизирани раководни структури во државните претпријатија

Макфакс - 11.09.2019

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави истражувањето Право или политика: Изборот на членови на управните и надзорните одбори во државните претпријатија, кое е проследено со отворена база на податоци за членовите на управните и на ...

Истражување на невладини: Во управен и надзорен само со партиска книшка

4NEWS - 11.09.2019

Членството во партија се уште пресудно за избор на членовите на Управните и Надзорните одбори во јавните претпријатија. Се одбираат по партиски списоци и без јавен оглас, покажува истражувањето на Центарот за граѓански комуникации.

Истражување на ЦГК: Партизирани раководни структури во државните претпријатија

Нова ТВ - 11.09.2019

Владата и единиците на локалната самоуправа немаат официјален документ што го регулира процесот на селекција на членовите на раководните органи на претпријатијата што ги основаат. Тие, како основачи, не објавуваат огласи за избор на членови во ...

ЦГК: Управните и надзорните одбори на државните претпријатија полни со партиски членови

Мета - 11.09.2019

Како членови на управните одбори во најголемите државни претпријатија се јавуваат многу политички кадри, секторски директори во други државни претпријатија, припадници на државната администрација, сметководители во приватни компании, секретари на ...

Истражување: Членови на управните и надзорните одбори на државните претпријатија, „дувла“ на партиски кадри

еМагазин - 11.09.2019

Како членови на управните одбори во најголемите државни претпријатија се јавуваат многу политички кадри, секторски директори во други државни претпријатија, припадници на државната администрација, сметководители во приватни компании, секретари на ...

Партизирани раководни структури во државните претпријатија

Фактор - 11.09.2019

Денеска (11.09.2019) Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави истражувањето Право или политика: Изборот на членови на управните и надзорните одбори во државните претпријатија. Истражувањето е проследено со отворена база на податоци за ...

Партиски и неквалификувани кадри раководат со државните претпријатија

+инфо - 11.09.2019

Висината на надоместокот за членовите на одборите се движи од 800 денари по одржана седница, колку што се плаќа во Комуналец – Прилеп, до 27.000 денари месечно, за претседателот на Надзорниот одбор на Македонската радио-телевизија.

ЦГК: Многу политички кадри членови на управни одбори во државните претпријатија

24Инфо - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

ЦГК:Политички кадри без соодветно образование ги раководат државните претпријатија

ММС - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

Раководител на бензинска пумпа станал член на управен одбор

Независен - 11.09.2019

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) објави истражување за изборот на членови на управните и надзорните одбори во 30 најголеми државни претпријатија во земјата. Според истражувањето, ни Владата ни единиците на локалната самоуправа немаат ...

ЦГК: Многу политички кадри членови на управни одбори во државните претпријатија

Телма - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

Истражување на ЦГК: Партизирани кадри во јавните претпријатија

Алфа - 11.09.2019

Потврда за партизираноста на администрацијата. Партизирани се најголем дел од раководните лица во 30 најголеми јавни претпријатија во земјава – покажа истражувањето „Право или политика:Изборот на членови во управните и надзорните одбори во државните ...

ЦГК: Многу политички кадри членови на управни одбори во државните претпријатија

А1 On - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

Истражување на ЦГК: Партизирани раководни структури во државните претпријатија

Радио МОФ - 11.09.2019

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) објави истражување со кое се заклучува дека се партизирани раководните структури во државните претпријатија. Истражувањето е проследено со отворена база на податоци за членовите на управните и на надзорните ...

ЦГК: Многу политички кадри членови на управни одбори во државните претпријатија

Локално - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

Истражување на ЦГК за изборот на членови на управните и надзорните одбори во државните претпријатија

Академик - 11.09.2019

Денеска Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави истражувањето „Право или политика: Изборот на членови на управните и надзорните одбори во државните претпријатија“. Истражувањето е проследено со отворена база на податоци за членовите на ...

Истражување на ЦГК за изборот на членови на управните и надзорните одбори во државните претпријатија

1tv - 11.09.2019

Денеска Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави истражувањето „Право или политика: Изборот на членови на управните и надзорните одбори во државните претпријатија“. Истражувањето е проследено со отворена база на податоци за членовите на ...

Со 27 илјади денари месечно МРТВ води по надомест за членство во Надзорен одбор

Телма - 11.09.2019

Дарко Стефановски, претседател на Надзорниот одбор на ЈП Македонска радиотелевизија, за својот ангажман на оваа позиција добива месечен надоместок од дури 27 илјади денари, покажува истражувањето на Граѓанскиот центар за комуникации.

ЦГК: Партизирани раководни структури во државните претпријатија

Точка - 11.09.2019

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави истражувањето Право или политика: Изборот на членови на управните и надзорните одбори во државните претпријатија, кое е проследено со отворена база на податоци за членовите на управните и на ...

ЦГК: Многу политички кадри членови на управни одбори во државните претпријатија

Опсервер - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

ЦГК: Само една третина од членовите на управни одбори имаат соодветно образование

МКД - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

Истражување: Нестручни лица на чело на јавните претпријатија, нивното вработување се договара во партиските кругови

ММС - 11.09.2019

Несоодветни лица ги раководат јавните претпријатија чии годишни приходи изнесуваат 800 милиони евра. Филолози, педагози, психолози и стоматолози се само дел од кадрите кои се на раководни позиции наместо стручњаци, па оттука се создава простор за ...

Управните и надзорните одбори мајдан за партиските војници

PressingTV - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

ЦГК: Управните одбори во државните претпријатија се преполни со политички кадри

MakPress - 11.09.2019

Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското и сметководственото работење, покажуваат резултатите од ...

Партизирани раководни структури во државните претпријатија

Тера - 11.09.2019

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави истражувањето Право или политика: Изборот на членови на управните и надзорните одбори во државните претпријатија. Истражувањето е проследено со отворена база на податоци за членовите на управните и ...

Партизирани државни претпријатија, висок ризик за корупција

Р.С.Европа - 12.09.2019

Партизираноста на раководните структури на државните претпријатија го зголемуваат ризикот од корупција и злоупотреби во нив, велат упатените откако истражувањето на Центарот за граѓански комуникации покажа дека членови на управните одбори во ...