TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Сензорите за гликоза испорачани од државата не ги задоволуваат потребите на децата со дијабетес тип 1 – треба да траат ...

Lider - 26.05.2024

Предизвиците со сензорите за гликоза испорачани од државата ги оптоваруваат финансиите на семејствата бидејќи не ги задоволуваат потребите на децата со дијабетес како малата Јана Костадиновска.

Бесплатни, но неквалитетни сензори за дијабет – болните се жалат дека мораат приватни да купуваат

ТВ21 - 26.05.2024

Малата Јана Костадиновска има дијабет Тип 1. Сензорите кои државата им ги дава за мерење на гликемија во крвта се неквалитетни и траат по три дена, наместо две недели. Костадин Костадиновски татко на 11 годишното девојче вели дека поради тоа мора ...

Сензорите за мерење на шеќер не се доволно квалитетни, се жалат лицата со дијабетес

Канал5 - 26.05.2024

Сензорите за мерење на шеќер кои пациентите ги добиваат од државата, се недоволно кавлитетни се жалат дел од луѓето со дијабетис. Велат наместо 14 им траат по 3 до 4 дена, па месечно треба да одвојат плус уште речиси 100 евра за да може без проблем ...

Немаме развиен концепт за менаџирање со дијабетес

МКД - 26.05.2024

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во Скопје под мотото „Сѐ за нас – за нас“, се одржа едукативен настан за подигнување на свесноста за тоа како живеат ...

Наместо 14 дена трансмитерите против дијабет кои им ги даде државата на пациентите траат само три – алармираат ...

Телма - 26.05.2024

Започнаа да се користат пред шест месеци, ги промовираше министерството за здравство, но државните сензори за дијабетес наместо да им го олеснат животот на пациентите, им донесоа дополнителен трошок.

Лицата со дијабет бараат промена на моделот за набавка на сензори, досега обезбедените се неквалитетни

Алфа - 26.05.2024

Власта во заминување ветуваше олеснувања за пациентите со дијабет, но и тие кои ги обезбеди се со слаб квалитет. Сензорите за мерење на шеќерот во крвта кои државата ги обезбеди за децата со дијабет не функционираат во целост, па родителите велат ...

Промена на моделот на набавка на лекови и помагала бараат лицата со дијабетес

24 Вести - 26.05.2024

Сензорите за мерење на шеќерот во крвта кои државата ги обезбеди за децата со дијабет се неквалитетни и не функционираат во целост, па родителите велат дека повторно мора да ги купуваат приватно.

Броење јаглехидрати, едукативни игри и активности за лица со дијабет денеска во Градскиот парк

Канал5 - 26.05.2024

Настанот, како што најавуваат организаторите, е замислен како интерактивен собир на лица со дијабетес ТИП 1, особено млада популација до 25 години и преку комуникација да се потсети на основните постулати при секојдневното живеење со дијабетес.

Едукативен и промотивен настан посветен на дијабетесот во скопскиот Градски парк

Радио МОФ - 25.05.2024

Во недела (26 мај) , на Школка во Градскиот парк во Скопје со почеток во 11.00 часот ќе се одржи настан под мотото „Се за нас – за нас“ , посветен на дијабетесот. Според организаторите – Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија (СЗДМ) и ...

Земјава сѐ уште без развиен концепт за менаџирање со дијабетес

Н.Македонија - 26.05.2024

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во Скопје под мотото „Сѐ за нас – за нас“, се одржа едукативен настан за подигнување на свесноста за тоа како живеат ...

Земјава нема развиен концепт за менаџирање со дијабетесот, вели Велев

Макфакс - 26.05.2024

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во Скопје под мотото „Сѐ за нас – за нас“, се одржа едукативен настан за подигнување на свесноста за тоа како живеат ...

Едукативен настан за подигнување на свесноста за лицата со дијабет – земјава сѐ уште без развиен концепт за менаџирање ...

Бриф - 26.05.2024

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во Скопје под мотото „Сѐ за нас – за нас“, се одржа едукативен настан за подигнување на свесноста за тоа како живеат ...

Земјава нема развиен концепт за менаџирање со дијабетесот, вели Велев

Опсервер - 26.05.2024

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во Скопје под мотото „Сѐ за нас – за нас“, се одржа едукативен настан за подигнување на свесноста за тоа како живеат ...

Едукативен настан за подигнување на свесноста за лицата со дијабет – земјава сѐ уште без развиен концепт за менаџирање ...

24Инфо - 26.05.2024

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во Скопје под мотото „Сѐ за нас – за нас“, се одржа едукативен настан за подигнување на свесноста за тоа како живеат ...

Земјава нема развиен концепт за менаџирање со дијабетесот, вели Велев

Точка - 26.05.2024

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во Скопје под мотото „Сѐ за нас – за нас“, се одржа едукативен настан за подигнување на свесноста за тоа како живеат ...

Сензорите за мерење на шеќер не се доволно квалитетни, се жалат лицата со дијабетес

Денешен - 26.05.2024

Сензорите за мерење на шеќер кои пациентите ги добиваат од државата, се недоволно кавлитетни се жалат дел од луѓето со дијабетис, објави Канал 5. Велат наместо 14 им траат по 3 до 4 дена, па месечно треба да одвојат плус уште речиси 100 евра за да ...

Бесплатни, но неквалитетни сензори за дијабет – болните се жалат дека мораат на приватно да ги купуваат

Нетпрес - 26.05.2024

Малата Јана Костадиновска има дијабет Тип 1. Сензорите кои државата им ги дава за мерење на гликемија во крвта се неквалитетни и траат по три дена, наместо две недели. Костадин Костадиновски татко на 11 годишното девојче вели дека поради тоа мора ...

Земјава сѐ уште без развиен концепт за менаџирање со дијабетес – Едукативен настан за подигнување на свесноста за ...

Градска - 26.05.2024

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во Скопје под мотото „Сѐ за нас – за нас“, се одржа едукативен настан за подигнување на свесноста за тоа како живеат ...