TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Реалност или празни ветувања – Кревките правосудни тела, Мицкоски ќе ги прави „распуштеници“

Фокус - 16.05.2024

Распуштање на Судскиот совет и Советот на јавни обвинители најавува ВМРО-ДПМНЕ – партијата што освои најмногу гласови на изборите и чиј претседател Христијан Мицкоски ќе биде мандатар. Но, експертската јавност е децидна дека не постојат правни ...

Уставниот суд го отфрла барањето на судиите за враќање на коефициентот за повисоки плати

Во Центар - 16.05.2024

Уставниот суд го одби барањето на судиите и членовите на судството за враќање на коефициентите според кои им се пресметуваат платите. Судот на денешната седница одлучи да не поведе иницијатива, бидејќи неодамна одобрениот закон со пониски ...

Уставен одлучи да не поведе постапка за измените на законите за платите на судиите и на членовите на Судскиот совет

360 степени - 15.05.2024

Од Уставниот суд велат дека судиите и натаму земаат плата којашто одговара на нивниот статус, улога и дигнитет и оти нивната материјална состојба и сигурност не се загрозени како што се тврди во иницијативите, бидејќи тие влегуваат во групата на ...

Намалувањето на коефициентите на судиските плати не е спротивно на Уставот

Телма - 15.05.2024

Нема промена на коефициентите за утврдување на плати за судиите и членовите на Судскиот совет. Тие остануваат на истото ниво на кое беа со февруарската плата. Уставниот суд не поведе постапка за иницијативите потпишани од Весна Дамева и Џемали Саити.

Уставен го одби барањето на судиите да го врати коефициентот за повисоки плати

Сител - 15.05.2024

Уставните судии контра судиската фела. Им го одбија предлогот на судиите и членовите на судски за враќање на коефициентите по кои се пресметуваат нивните плати. На денешната седница, Уставен одлучил да не поведе иницијатива, бидејќи неодмана ...

Уставен суд нема да поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и членовите на Судски ...

24 Вести - 15.05.2024

Уставниот суд денеска одлучи да не поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и за Законот за платите на членовите на Судскиот совет. Како што информираше на денешната прес-конференција, портпаролката на Судот, Христина ...

Пред Уставниот суд оспорените одредби на законите за платите на судиите и на членовите на Судскиот совет

CivilMedia - 15.05.2024

Оспорените одредби на Законот за платите на судиите и на Законот за платите на членовите на Судскиот совет за намалување на коефициентот за утврдување на платите на судиите кои Собранието ги донесе на 29 февруари годинава се меѓу предметите за ...

Пред Уставниот суд оспорените одредби на законите за платите на судиите и на членовите на Судскиот совет

24Инфо - 15.05.2024

Оспорените одредби на Законот за платите на судиите и на Законот за платите на членовите на Судскиот совет за намалување на коефициентот за утврдување на платите на судиите кои Собранието ги донесе на 29 февруари годинава се меѓу предметите за ...

Пред Уставниот суд оспорените одредби на законите за платите на судиите и на членовите на Судскиот совет

24 Вести - 15.05.2024

Оспорените одредби на Законот за платите на судиите и на Законот за платите на членовите на Судскиот совет за намалување на коефициентот за утврдување на платите на судиите кои Собранието ги донесе на 29 февруари годинава се меѓу предметите за ...

Пред Уставниот суд оспорените одредби на законите за платите на судиите и на членовите на СС

Канал5 - 15.05.2024

Пред Уставниот суд оспорените одредби на законите за платите на судиите и на членовите на Судскиот совет. Оспорените одредби на Законот за платите на судиите и на Законот за платите на членовите на Судскиот совет за намалување на коефициентот за ...

Уставен суд денеска одлучува колкава плата треба да земаат судиите

МКД - 15.05.2024

Уставниот суд на денешната седница ќе треба да одлучи дали намалувњето на коефициентот за утврдување на платите на судиите и членовите на Судскиот совет кои Собранието ги донесе на 29 февруари годинава е според Уствот и законите.

Уставен нема да поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и членовите на Судски совет

CivilMedia - 15.05.2024

Уставниот суд денеска одлучи да не поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и за Законот за платите на членовите на Судскиот совет. Како што информираше на денешната прес-конференција, портпаролката на Судот, Христина ...

Уставен суд нема да поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и членовите на Судски ...

Бриф - 15.05.2024

Уставниот суд денеска одлучи да не поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и за Законот за платите на членовите на Судскиот совет. Како што информираше на денешната прес-конференција, портпаролката на Судот, Христина ...

Уставен суд нема да поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите

Канал5 - 15.05.2024

Уставниот суд денеска одлучи да не поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и за Законот за платите на членовите на Судскиот совет. Како што информираше на денешната прес-конференција, портпаролката на Судот, Христина ...

Судиите ќе ја земаат истата плата како и досега, Уставен суд не поведе постапка по двете иницијативи

МКД - 15.05.2024

Уставниот суд одлучи да не поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и за Законот за платите на членовите на Судскиот совет. Според судот, неприфатливи и неосновани се наводите на Судскиот совет и на Здружението на ...

Уставен суд нема да поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и членовите на Судски ...

Frontline - 15.05.2024

Уставниот суд денеска одлучи да не поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и за Законот за платите на членовите на Судскиот совет. Како што информираше на денешната прес-конференција, портпаролката на Судот, Христина ...

Уставен го одби барањето на судиите да го врати коефициентот за повисоки плати

Денешен - 15.05.2024

Уставните судии контра судиската фела. Им го одбија предлогот на судиите и членовите на судски за враќање на коефициентите по кои се пресметуваат нивните плати. На денешната седница, Уставен одлучил да не поведе иницијатива, бидејќи неодмана ...

Уставен го одби барањето на судиите за враќање на коефициентот за повисоки плати

Фокус - 15.05.2024

Уставен суд го одби барањето на судиите и членовите на судски за враќање на коефициентите по кои се пресметуваат нивните плати. На денешната седница, Уставен одлучил да не поведе иницијатива, бидејќи неодмана донесениот закон со помали коефициенти, ...

Уставен суд нема да поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и членовите на Судски ...

MakPress - 15.05.2024

Уставниот суд денеска одлучи да не поведе постапка за Законот за изменување на законите за плати на судиите и за Законот за платите на членовите на Судскиот совет. Како што информираше на денешната прес-конференција, портпаролката на Судот, Христина ...