TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Народниот правобранител алармира поради зголемениот број на деца питачи во Македонија

Lider - 12.04.2024

Народниот правобранител во Македонија изрази длабока загриженост поради зголемениот број деца питачи, наведувајќи дека децата поминуваат повеќе време на улица просејќи отколку на училиште.

Никако да се намали бројот на децата питачи во Македонија - последнава година тенденција на пораст

24 Вести - 12.04.2024

Алармантна е состојбата со децата питачи во Макеедонија, констатира народниот правобранител. Податоците кои ги има инстистуцијата говорат дека децата повеќе питачат отколку што се во училишните клупи.

12 април - Меѓународен ден на децата на улица

Сител - 12.04.2024

Aлмедина Добовиќ, мајка на осум деца од Скопје, низ годините питачела за корка леб, за денар повеќе, за да може да се прехранат. Но, тешкиот живот почнал уште додека таа била дете, околностите во кои растела ја натерале наместо да поминува време во ...

Со вработување на родителите децата ќе се тргнат од питачење

Алсат-М - 12.04.2024

Пред само 6 месеци Алмедина питаше на улица да обезбеди храна за нејзините 8 деца. Како дете и самата израснала на улица и молела за милостина, а откако се омажила, сиромаштијата повторно ја натерала да излезе на улица и да моли за милостина.

Алармантни податоци на народниот правобранител за децата кои питачат по улиците – најбројни се најмалите до три години

Телма - 12.04.2024

Наместо да поминаат време дома со детски игри, децата седат на улица и питачат. Ги има на булеварите и низ улиците, сами или со нивните родители, речиси во секое време од денот. Не се знае колку деца питачат, но според проценките на канцеларијата на ...

Стотици деца питачат по улиците, точниот број никој не го знае

Вечер Прес - 12.04.2024

Бројката на деца на улица не може точно да се утврди. Центрите за социјална работа, граѓанските организации, Заводот за социјална дејност излегуваат со различни бројки, но реалната слика за децата што секојдневно се на улица е многу посериозна, ...

Стотици деца талкаат и питаат по улиците

Deutsche Welle - 12.04.2024

Нема прецизен податок колку деца питаат по улиците на главниот град и во внатрешноста на Македонија. Само во дневните центри за згрижување на деца, чија цел е да се сузбие питањето, има 80 деца Стотици деца и во внатрешноста на Северна Македонија.

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба е предуслов за решавање на проблемот со децата на улица, вели ...

360 степени - 12.04.2024

Податоците од центрите за социјални работи, но и податоците од родителите укажуваат дека питачењето и појавата на деца на улица не се сфаќаат сериозно, и покрај преземените мерки од страна на надлежните органи Еден од главните предуслови за решавање ...

Дваесетина деца секојдневно питачат по кумановските улици, итно им е потребна институционална поддршка

Kumanovo News - 12.04.2024

Дваесетина деца секојдневно питачат по кумановските улици, а најчесто можат да се видат на раскрсниците во централното градско подрачје или на влезот во Куманово. Според невладините организации, главно се работи за деца од ромската заедница кои ...

Постојан приход на родителите е решение на проблемот со децата питачи, Омбудсманот алармира дека сегашните мерки не ...

Макфакс - 12.04.2024

Досегашните мерки за згрижување на децата од улица и работата со нив не го даваат посакуваниот резултат, вели Васка Бајрамовска-Мустафа од канцеларијата на Омбудсманот, на Меѓународниот ден на деца од улица.

Здравата семејна средина клучна за тргање на децата питачи од улиците

Слободен Печат - 12.04.2024

Ваквата состојба алармира на многу посериозен начин на решавање на проблемот со деца на улица, имајќи предвид дека дел од овие деца не се евидентирани во матичната книга, што ги прави уште посоцијално ранливи и полесно подводливи за низа негативни ...

Меѓународен ден на децата на улица

Нова ТВ - 12.04.2024

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба во која што живеат семејствата, како една од главните причини поради која тие често излегуваат на улица, е предуслов за решавање на проблемот со деца на улица и питачењето.

Бајрамовска-Мустафа: Локалната самоуправа да ги мапира децата затекнати на улица

Канал5 - 12.04.2024

Државниот советник од канцеларијата на Народниот правобранител, Васка Бајрамовска-Мустафа по повод 12 април Меѓународниот ден на децата на улица. Ги презентираше наодите од истражувањето за состојбата со децата на улица во Македонија.таа вели дека ...

Презентација на наоди од истражување за состојбата со децата на улица

Во Центар - 12.04.2024

Во Центарот за дневен престој за деца во ризик „Патека на надеж“ што се наоѓа во објектот на градинката „8-Ми Април“ во Општина Шуто Оризари, денеска ќе се одржи настан на тема „Растењето на децата во здрава семејна средина, со квалитетна родителска ...

Презентација на наоди од истражување за состојбата со децата на улица

24Инфо - 12.04.2024

Во Центарот за дневен престој за деца во ризик „Патека на надеж“ што се наоѓа во објектот на градинката „8-Ми Април“ во Општина Шуто Оризари, денеска ќе се одржи настан на тема „Растењето на децата во здрава семејна средина, со квалитетна родителска ...

Меѓународен ден на децата на улица-Сите институции да се вклучат во решавање на проблемот

Gostivarpress.mk - 12.04.2024

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба во која што живеат семејствата, како една од главните причини поради која тие често излегуваат на улица, е предуслов за решавање на проблемот со деца на улица и питачењето.

Лошата социо-економска состојба на семејствата е меѓу клучните предизвици за решавање на проблемот со децата на улица и ...

Н.Македонија - 12.04.2024

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба во која што живеат семејствата, како една од главните причини поради која тие често излегуваат на улица, е предуслов за решавање на проблемот со деца на улица и питачењето.

Ќе се вклучи ли алармот: Бројот на деца кои питачат не е познат, но е голем

Независен - 12.04.2024

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба во која што живеат семејствата, како една од главните причини поради која тие често излегуваат на улица, е предуслов за решавање на проблемот со деца на улица и питачењето.

Постојан приход на родителите е решение на проблемот со децата питачи, Омбудсманот алармира дека сегашните мерки не ...

Опсервер - 12.04.2024

Досегашните мерки за згрижување на децата од улица и работата со нив не го даваат посакуваниот резултат, вели Васка Бајрамовска-Мустафа од канцеларијата на Омбудсманот, на Меѓународниот ден на деца од улица.

Народен правобранител: Социјалната помош не е решение за семејствата што питачат на улица

МКД - 12.04.2024

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба во која што живеат семејствата, како една од главните причини поради која тие често излегуваат на улица, е предуслов за решавање на проблемот со деца на улица и питачењето.

Постојан приход на родителите е решение на проблемот со децата питачи, омбудсманот алармира дека сегашните мерки не ...

Точка - 12.04.2024

Досегашните мерки за згрижување на децата од улица и работата со нив не го даваат посакуваниот резултат, вели Васка Бајрамовска-Мустафа од канцеларијата на омбудсманот на Меѓународниот ден на деца од улица.

Стотици деца питачат низ улиците, состојбата не се сфаќа сериозно!

Zoom - 12.04.2024

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба во која што живеат семејствата, како една од главните причини поради која тие често излегуваат на улица, е предуслов за решавање на проблемот со деца на улица и питачењето.

Над 160 деца талкаат и питаат по улиците на Скопје и земјава

Градска - 12.04.2024

Стотици деца питаат по улиците на главниот град и во внатрешноста на Северна Македонија. Дневните центри за згрижување на деца, чија цел е да се сузбие питањето, се преполни, но уште поголема е бројката на деца кои и понатаму се злоупотребуваат од ...

Постојан приход на родителите е решение на проблемот со децата питачи

Кајгана - 12.04.2024

Досегашните мерки за згрижување на децата од улица и работата со нив не го даваат посакуваниот резултат, вели Васка Бајрамовска-Мустафа од канцеларијата на омбудсманот на Меѓународниот ден на деца од улица.

Бајрамовска-Мустафа: Мерките за згрижување на децата питачи не даваат резултати

Р.С.Европа - 12.04.2024

Досегашните мерки за згрижување на децата од улица и работата со нив не го даваат посакуваниот резултат, вели Васка Бајрамовска-Мустафа од канцеларијата на омбудсманот на Меѓународниот ден на деца од улица.

Бајрамовска: Речиси сите деца кои што питачат се припадници на ромската заедница

Скопје инфо - 12.04.2024

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба во која што живеат семејствата, како една од главните причини поради која тие често излегуваат на улица, е предуслов за решавање на проблемот со деца на улица и питачењето.

Причините за појавата на децата питачи не се сфаќаат сериозно

Радио МОФ - 12.04.2024

„Податоците што ги обезбедивме преку центрите за социјална работа, преку Заводот за социјални дејности, од интервјуата со самите родители, децата згрижени во дневните центри за деца во социјален ризик, деца на улица, укажуваат на тоа дека сѐ уште ...

Лошата социо-економска состојба на семејствата е еден од клучните фактори за деца да питачат

MakPress - 12.04.2024

Подобрувањето на тешката социо-економска состојба во која што живеат семејствата, како една од главните причини поради која тие често излегуваат на улица, е предуслов за решавање на проблемот со деца на улица и питачењето.

Алармантен број на деца-питачи на улиците и семафорите

Фокус - 12.04.2024

Алармантна е состојбата со децата питачи во Македонија, констатира народниот правобранител. Податоците кои ги има институцијата говорат дека децата повеќе питачат отколку што се во училишните клупи.