TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Професорка од Скопје печати 3Д држачи за визири од дома

Независен - 29.03.2020

Професорката по стручни предмети во СЕТУГС „Михајло Пупин“ – Скопје, Даниела Сандева, е една од многуте граѓани кои одговорија на повикот на Фејсбук групата 3Д Принт медицинска опрема, кои печатат делови за визири што ги користат медицинските лица, ...

Mercedes со 3D-печатачи ќе учествува во производство на медицинска опрема

Automedia - 29.03.2020

Mercedes е подготвен да се вклучи во производството на медицинска опрема. Со помош на 3D- печатачи може да се изработуваат деловите за опремата што итно е потребна поради пандемијата на корона.

Mercedes ги понуди своите 3D принтери за производство на медицинска опрема

24auto - 28.03.2020

Во период кога капацитети за производство на автомобили се затворени, компаниите од оваа индустрија ги нудат своите услуги на различни начини со цел да помогнат на заедницата во борбата против коронавирусот.

(Видео) Македонски ентузијасти: Како се печатат 3D визири за заштита на лекарите?

Независен - 28.03.2020

Група ентузијасти почнаа да печатат 3D визири за заштита на лекарите од корона вирус. Замолија сите кои имаат 3D печатачи да им се придружат. Не е мал бројот на оние кои се пријавија на повикот, а меѓу нив е и професорката Даниела Перуновска Сандева.

Иницијатива за почит: Со 3D принтери се изработува заштитна опрема за македонското здравство

OhridNews - 28.03.2020

Во изминативе денови екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема работи со полна пареа. Целата иницијатива започна со неколку 3D принтери, а моментално се работи со над 50. Со ова темпо планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни ...

Ентузијасти создаваат медицинска опрема – 500 визири веќе предадени низ скопските клиники

ТВ21 - 27.03.2020

Овие четири принтери работат по 24 часа и создаваат заштитни визири. Македонски ентузијасти со помош на 3Д принтери создаваат медицинска опрема. Изработените т.н визири подоцна се донираат на медицинскиот персонал кој во овие моменти се справува со ...