TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Европа бара астронаути: По 11 години распишано натпреварување, еве што се бара!

Кумановски м. - 26.02.2021

Поминаа 11 години откако Европската вселенска агенција спроведе натпревар за астронаути. И сега конечно е ред уште еден избор во кој ќе се добие нова генерација европски астронаути преку процес на селекција од шест степени.

Руски ровер пред половина век атерираше на Венера!

Руска реч - 25.02.2021

Денес ова звучи неверојатно, но пред 51 година Советскиот Сојуз испрати сонда на друга планета, и тоа немајќи практично никакви податоци ниту за нејзината атмосфера, ниту за други параметри. Ова во голема мера е направено „на слепо“.

Уште една држава стигна на Марс (ВИДЕО)

Локално - 25.02.2021

Кина објави дека нејзиниот вселенски брод Тиан-вен-1 денес влегол во орбитата на Марс, од каде ќе го одреди местото за слетување на својот истражувачки ровер во наредните месеци. Кинеската национална вселенска служба објави дека вселенското летало ...

И Кина стигна на Марс (ВИДЕО)

МКД - 24.02.2021

Кина соопшти дека нејзиниот вселенски брод Тјанвен 1 влегол во орбитата на Марс од каде, во текот на следните месеци ќе го одреди местото за спуштање на својот истражувачки ровер. Кинеската Национална вселенска служба соопшти дека вселенскиот брод ...

Црвената планета: Кинескиот вселенски брод влезе во орбитата на Марс

Студенти - 24.02.2021

Кина објави дека вселенското летало „Тијанвен-1“ денеска влезе во орбитата на Марс, од каде, наредниве месеци ќе го одреди местото за слетување на истражувачкиот ровер. Кинеската национална вселенска агенција објави дека вселенското летало ќе ги ...