TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Угледниот хрватски научник Иван Џикиќ апелира: Меѓу педијатрите треба да се зборува повеќе за мултиорганскиот ...

Pedijatar.mk - 27.01.2021

Родителите да бидат крајно внимателни при постоење на висока температура по прележан Ковид кај децата. Понатаму - осип, болка во грлото, болки во стомакот, повраќање, дијареја се знаци за задолжителна посета на лекар В еста за смртта на 11-годишното ...

МУЛТИСИСТЕМСКИ ВОСПАЛИТЕЛЕН СИНДРОМ: Што родителите мораат да знаат за болеста која се поврзува со КОВИД-19 кај децата

Panacea.mk - 27.01.2021

Што мора да знаеме за MIS-C синдромот? М ултиситемскиот воспалителен синдром (MIS-C) кај децата е состојба кога различни делови на телото се под влијание на воспаление, а тоа се однесува на белите дробови, срцето, бубрезите, кожата, очите и ...

ПЕДИЈАТРИТЕ ЗА МУЛТИСИСТЕМСКИОТ ВОСПАЛИТЕЛЕН СИНДРОМ: Тоа не е ексклузива на коронавирусот, може да се јави кај секоја ...

Pedijatar.mk - 26.01.2021

“Мултисистемскиот имун одговор е живото-загрижувачка состојба која ја среќаваме кај било кои инфекции во детската возраст. Тоа не е ексклузива на короната“, вели познатиот хрватски педијатар Миливој Јованчевиќ, откако викендов од мултиситемски ...

Момче (11) почина во Загреб како последица на инфекција со коронавирус: Mултисистемскиот воспалителен синдром (MIS-C) ...

Pedijatar.mk - 25.01.2021

Во најголем број од случаи постојат промени по кожата и видливите слузници (осипи и црвенило), а кај две третини од болните постојат знаци од страна на гастроинтестиналниот систем (проливи, повраќање и стомачни тегоби, што го нема кај COVID-19 и ...

РЕТКА, НО СЕРИОЗНА СОСТОЈБА: Се повеќе деца со постковид синдром

Pedijatar.mk - 25.01.2021

“Овој синдром се јавува како последица по преболениот КОВИД-19 кај децата во временски интервал од неколку дена до неколку недели. Болеста може да биде со благ тек, но и исклучтелно тешка состојба“, нагласува д-р Барушиќ и додава дека симптомите се ...